SMALL BASIC

9.Ders:While Döngüsü

Merhaba! Bu yazımızda sizlerle döngüler konusuna devam edeceğiz. Bundan önceki ders yazısında For döngüsünden bahsetmiştik. For döngüsünde hangi sayıyla başlayacağı hangi sayı da biteceği belli olan döngüler oluşturmuştuk. Peki başlangıcı ve bitişi belli olmayan döngüler nasıl kurabiliriz.

İşte o zaman While döngüsüne başvurmamız gerekiyor. While döngüsü ; döngü sayısının bilinmediği durumlarda kullanılır. While döngüsünde bir şart vardır ve şart olana kadar döngü devam eder.

Peki While döngüsü nasıl yazılır. Genel yapısıyla ;

While ( Şart

Yapılacak işlem

EndWhile

Siyah ile yazılan kısımlar While döngüsü yazılırken değişmeyen bölümlerdir. Renkli kısımlar programa göre değişiklikler gösterilir.

Haydi örneklerle While döngüsü nasıl yazılır öğrenelim 🙂

ÖRNEK

Uygulama çalıştırıldığında ;

  1. Kullanıcıdan 1 ile 100 arasında bir sayı girmesi istensin.
  2. Kullanıcının girdiği sayıya 5 ekleyerek sayı 200’den büyük olana kadar ekrana yazdırsın.

Soruya bakıldığında tekrarlanan bir işlem olduğu görülüyor. Kullanıcının girdiği sayıdan başlanarak her seferinde sayıya 5 eklenecek sayı 200’den büyük olana kadar. Döngü var ama döngünün başlangıcı ve kaç kere tekrarlanacağı belli değil .O zaman  While döngüsünü kullanmak daha mantıklı. Sorudaki uygulamanın ilk basamağında kullanıcıdan sayı girmesi istendiği için yine ekrana bir mesaj yazılacak ve biz bunu Writeline ile yazmalıyız. Kullanıcının girdiği sayıyı  sayi adında bir değişken oluşturup Read komutuyla değişkene aktarmalıyız. Sonra sıra While döngüsünde. Şartımız ; sayi değişkenin 200’den küçük olması , yapılacak işlem sayi değişkenindeki değerin ekrana yazdırmak ve sayi değişkenini 5 artırmak. Aşağıda soru için komutların yazılışını bulabilirsiniz.

ÖRNEK

Uygulama çalıştırıldığında ;

  1. Kullanıcıdan bir sayı girmesi istenir.
  2. Kullanıcının girdiği sayı 2’e bölünerek sayı  değeri 1’den küçük olana kadar ekrana yazdırsın.

Sorudaki uygulamanın ilk basamağında kullanıcıdan sayı girmesi istendiği için yine ekrana bir mesaj yazılacak ve biz bunu Writeline ile yazmalıyız. Kullanıcının girdiği sayıyı  sayi adında bir değişken oluşturup Read komutuyla değişkene aktarmalıyız. Sonra sıra While döngüsünde. Şartımız ; sayi değişkenin 1’den büyük olması , yapılacak işlem sayi değişkenindeki değerin ekrana yazdırmak ve sayi değişkenini 2’e bölmek. Aşağıda soru için komutların yazılışını bulabilirsiniz.

 

SIRA SİZDE!
Uygulama çalıştırıldığında ;

  1. Kullanıcıdan bir şifre belirlenmesi istenir.
  2. Kullanıcıdan belirlediği şifreyi tekrar girmesi istenir. Eğer ilk girdiği şifre ile tekrar girdiği şifre aynı değilse “Tekrar Dene” aynı ise “Hoşgeldiniz” yazısı ekrana gelir.
Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir