8.Ders:For Döngüsü
Merhaba! Bu yazımızda sizlerle birlikte programlama da önemli bir yer tutan döngüler konusunu inceleyeceğiz.
Aksi söylenmediği takdirde program kodlarının yukarıdan aşağıya satır satır bir defa çalıştığını artık biliyoruz. Ancak bazı programlarda , yazdığımız onlarca satır kod içinden belli bir bölümünün birden fazla çalışmasını isteyebiliriz. Bu tür durumlarda Döngü denilen komutlar kullanılır.
Döngüler ; bir veya daha fazla kod satırının belli koşul yerine gelinceye kadar veya belli bir sayıda tekrar tekrar çalışmasını sağlar. Geçen dersimizde sizlerle birlikte Goto komutuyla 10 defa Small Basic ya da 1’den 100’e kadar sayıları yazdırmıştık. İşte bunlar döngülere örnektir. Şimdi gelin bu işlemleri bir de “For döngüsüyle nasıl yapılır?” öğrenelim.
İlk olarak For döngüsü yazılırken dikkat edeceğimiz noktalara bir göz atalım.
For değişken adı = değişkenin ilk değeri to değişkenin son değeri Step değişkenin değeri kaçar artacak/azalacak
Yapılacak işlem
EndFor
Siyah ile yazılan kısımlar For döngüsü yazılırken değişmeyen bölümlerdir. Renkli kısımlar programa göre değişiklikler gösterilir.
Haydi örneklerle For döngü nasıl yazılır öğrenelim 🙂
ÖRNEK Ekrana 1’den 100’e kadar sayıları alt alta yazdıran bir program için gerekli kodları yazınız. |
Yukarıdaki For döngüsüne yazılışına bakarsak bir tane değişken adı belirlememiz gerekiyor. Soru da sayıları yazdıracağımız için değişkenimiz adı sayi olsun. Değişkenin alacağı ilk değer sayıları 1 ‘den başlatacağımız için 1 son değer ise 100’e kadar yazdıracağımız için 100 , sayılar 1’er artacağı için Step sonrasına da 1 olacaktır. Yapılacak işlem ekrana sayıları yazdırmak olduğu için TextWindow.Writeline komutunu kullanacağız. Aşağıda soru için komutların yazılışını bulabilirsiniz.
ÖRNEK Ekrana 50’den 1’e kadar sayıları alt alta yazdıran bir program için gerekli kodları yazınız. |
Yukarıdaki For döngüsüne yazılışına bakarsak bir tane değişken adı belirlememiz gerekiyor. Soru da sayıları yazdıracağımız için değişkenimiz adı sayi olsun. Değişkenin alacağı ilk değer sayıları 50 ‘den başlatacağımız için 50 son değer ise 1’e kadar yazdıracağımız için 1 , sayılar 1’er azalacağı için Step sonrasına da –1 olacaktır. Yapılacak işlem ekrana sayıları yazdırmak olduğu için TextWindow.Writeline komutunu kullanacağız. Aşağıda soru için komutların yazılışını bulabilirsiniz.
ÖRNEK Uygulama çalıştırıldığında ;
|
Soruyu okursak ilk olarak kullanıcıdan bir değer girilmesi isteneceği için ekrana bir mesaj yazılması gerekiyor. Bunu Writeline komutu ile yaparız. Kullanıcının girdiği bir değişkende saklamalıyız. Bunun için ilkdeger diye bir değişken belirleyip Read komutuyla kullanıcının girdiği değeri ilkdeger değişkenine aktarmalıyız. Soruda bitiş değeri için kullanıcının girdiği değer 50 eklememizi söylüyor. Bunun için sondeger diye bir değişken belirleyelim. sondeger ‘e ilkdeger+50 değerini atayalım. Sonrada for döngüsüne bunu yerleştirelim.
SIRA SİZDE! |
Uygulama çalıştırıldığında ;
|