7.Ders:Goto Komutu ( Dallanma)
Merhaba! Bu yazımızda sizlerle birlikte program yazarken çok başvurduğumuz bir özellik olan Dallanmadan bahsedeceğim. Program için yazdığınız kodları çalıştırdığımızda satır satır kodlar bilgisayar tarafından okunur. Yani bir satırdaki kodun işlevi tamamlandıktan sonra bir alt satırdakine geçilir. Bazen programın yapısı gereği yukarı ya da aşağı bir satırdaki koda gidilmesi gerekebilir. İşte bu işleme biz dallanma adını veriyoruz. Dallanma işlemini Small Basic uygulamasında Goto komutu ile gerçekleştiriyoruz. Haydi örneklerle Goto komutunu öğrenelim.
ÖRNEK Ekrana 1’den 100’e kadar sayıları alt alta yazdıran bir program için gerekli kodları yazınız. |
Kodların yazımına geçmeden soruyu sizinle bir inceleyelim. Soruda ekrana yazı yazdırmaktan bahsediyor bunu da TextWindow.Writeline komutunu kullanarak yapabiliriz. 1’den 100’e kadar sayıları yazacaksak 100 kere bu komut kullanılmalıdır. Yalnız her seferinde ekrana yazılan sayı değişecek bunu da bir değişken olarak belirlesek mesela sayi gibi. Bu değişkenin ilk değeri belli o da 1 . Her seferinde sayı değeri 1 artarak gidecek ve 100 olunca işlem bitecek. Şartımız o zaman sayi değerinin 101 ‘den küçük olması. Neden 100 değil 101 çünkü en son 100 ‘ü ekrana yazdıracağız da ondan. Aşağıdaki kodları inceleyip yanındaki açıklamalara dikkat edin.
ÖRNEK Ekrana 10 defa alt alta ” Small Basic ” yazdıran bir program için gerekli kodları yazınız. |
Soruda yine ekrana yazı yazdırmaktan bahsediyor bunu da TextWindow.Writeline komutunu kullanarak yapabiliriz. 10 defa dediği için 10 kere bu komut kullanılmalıdır. Yalnız kod satır sayısı fazla olacaktır bu şekilde. O zaman goto komutuyla bunu yapabiliriz. Ekrana kaç kere yazdığımızı bir sayaç değişkeni tanımlayarak kontrol edebiliriz. Sayaç 10’dan küçük olduğu sürece ekrana Small Basic yazılır. Şart olduğu için İf komutuyla bunu da halledebiliriz. Aslında yukarıdaki örnekle yapılışı neredeyse aynı sadece bu sefer işlem 100 değil 10 kez tekrarlanıyor. Aşağıdaki kodları inceleyerek konuyu anlamaya çalışın.
Hadi bakalım benzer bir örneği de sizler yapmayı deneyin!
SIRA SİZDE! |
Ekrana 2’den 200’e kadar sayıları 2’şer 2’şer alt alta yazdıran bir program için gerekli kodları yazınız. |