3.Ders:TextWindow Komutu
Merhaba ! Bu yazımızda sizlerle birlikte artık Small Basic kullanarak kodlar yazarak bilgisayara istediğimiz şeyleri yaptırmaya başlayacağız. Small Basic uygulamasında ilk olarak metinlerle işlemler yapmamızı sağlayan TextWindow komutunu tanıyacağız.
Haydi o zaman başlayalım. Programınızda metinlerle ilgili işlemler yapacağınız zaman kullanacağınız ana kod TextWindow komutudur. Small Basic uygulaması harflere duyarlı bir uygulamadır siz daha klavyeden “T” harfine bastığınız zaman size T ile başlayan komutların listesini getirecektir. İsterseniz bu listeden seçim yapabilirsiniz. TextWindow komutunun sonuna “.” koyduktan sonra seçeceğiniz komuta göre metinlerle ilgili işlemler yapabilirsiniz. En çok kullanılan TextWindow komutlarının işlevlerini şöyle sıralayabiliriz.
TextWindow.Writeline : Ekrana istediğimiz bir metini yazdırır.
TextWindow.BackgroundColor : Metnin arkaplan rengini değiştirir.
TextWindow.ForegroundColor : Yazı rengini değiştirir.
TextWindow.Read : Kullanıcının klavyeden girdiği bilgileri okur.
Şimdi bu komutların nasıl uygulandığını bir görelim. Kodlarımızı düzenleyicimize yazdıktan sonra Çalıştır Simgesine ( ) ya da F5 tuşuna basarak komutu çalıştırabilirsiniz.
Haydi insanlık için küçük ama sizler için büyük bir adım atalım ve ilk kodumuzu Small Basic’te yazalım ve bilgisayara istediğimiz bir işlemi yaptıralım.
Örnek : Ekrana ” Merhaba!İlk komutumu yazıyorum” mesajını yazdıralım.
Kodlar | Ekran Görüntüsü |
Dikkat ettiyseniz ekrana yazdırmak istediğimiz mesajı parantez içinde çift tırnak kullanarak yazıyoruz.
Bakalım kodun yazılımı anladınız mı ? Kendinizi sınamak için istediğiniz bir mesajı ekrana yazdırmayı deneyin!
Şimdi arkaplan rengimizi değiştirmeyi deneyelim. Bunun için İngilizce renkleri bilmeniz gerekiyor. Haydi belli başlı renkleri bir hatırlayalım. Sonra da kodumuzu yazalım.
Siyah : Black Beyaz : White Mavi: Blue Sarı : Yellow
Gri: Gray Yeşil: Green Kırmızı : Red
Örnek : Metin arkaplan rengimizi kırmızı yapmak için kodumuzu yazalım.
Kodlar | Ekran Görüntüsü |
Dikkat ettiyseniz metin arkaplan rengimizi belirlemek için TextWindow komutundan sonra BackgraundColor yazıyoruz. “=” eşittir koyuyoruz ve istediğimiz rengin İngilizcesini tırnak içinde yazıyoruz.
Bakalım kodun yazılımı anladınız mı ? Kendinizi sınamak için metin arkaplanı sarı olacak şekilde ayarlayan komutu yazınız.
Peki yazımızın rengini değiştirmek istiyorsak ne yapacağız. Aslında arkaplan rengiyle kod yapısı birbirine çok benziyor sadece BackgroundColor değil ForegroundColor yazıyoruz. Diğerleri aynı 🙂 Bir örnekle pekiştirelim.
Örnek : Metin rengimizi mavi yapmak için kodumuzu yazalım.
Kodlar | Ekran Görüntüsü |
Dikkat ettiyseniz metin arkaplan rengimizi belirlemek için TextWindow komutundan sonra ForegraundColor yazıyoruz. “=” eşittir koyuyoruz ve istediğimiz rengin İngilizcesini tırnak içinde yazıyoruz.
Bakalım kodun yazılımı anladınız mı ? Kendinizi sınamak için metin rengini yeşil olacak şekilde ayarlayan komutu yazınız.
Şimdi öğrendiğimiz 3 kodu da içeren bir alıştırma yapalım ne dersiniz?
Soru: Yazı rengimiz Beyaz , metin arkaplan rengi Mavi olacak şekilde ” Merhaba Güzel Dünya” diye bir mesaj yazdıralım.
Evet soruyu okuduysanız 3 satır komut yazmamız gerekiyor. İlk satırda yazı rengimizi değiştireceğiz, ikinci satırda arkaplan rengimizi , son satırda ise mesajımızı yazdıracak komutu yazacağız.
Kodlar | Ekran Görüntüsü |
Hadi bakalım şimdi sıra sizde aşağıdaki soruyu kendiniz yapmaya çalışın!
Sıra Sizde!
|