MICROSOFT EXCELMICROSOFT OFFICEOFFICE PROGRAMLARI

Microsoft Excel 2016 Programı Arayüzü Tanıma

Microsoft Excel 2016 Programı Arayüzü Tanıma

Herkese merhabalar. Bu yazımızın konusu Microsoft Office Yazılımının favori uygulamalarından birisi olan Microsoft Excel. İlk konumuz da Excel’in arayüzünü tanıyacağız. Daha sonra farklı konularda Excel ile yapabileceğimiz işlemlerle devam edeceğiz.  Excel’i basit anlamda yani giriş seviyesinde anlatacağımızı belirtelim.  İleri seviye Excel için internette ya da günlük hayatta verilen kurslara katılabilirsiniz. Excel gerçekten çok kapsamlı bir program 😉

Elektronik tablolama programlarından en yaygın olarak kullanılanı Excel programıdır. Excel programı lisanslı yani ücretli bir programdır. Ofis paketi içerisinde yer almaktadır. Excel dışında ücretsiz kullanabileceğiniz elektronik tablolama programları da mevcuttur. Bunlardan yine yaygın kullanılanı Google E-tablolar ( sitemizden ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.)  , Libre Office Hesap Tablosu, Open Office Hesap Tablosu

Hazırsanız Excel Programını tanımaya başlayalım.

Microsoft Ofis Yazılımını kurduğunuzda paket içinde yüklenen Excel programının simgesi yanda gördüğünüz şekildedir. Eğer masaüstü kısayol oluştur seçeneğini tiklediyseniz masaüstünüzde bu simgeyi görürsünüz. Ya da başlat menünüzden programa ulaşabilirsiniz.

Programı açtıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü sizi karşılayacak. Gördüğünüz gibi Excel programı, metin düzenleme programları gibi düz bir sayfadan ibaret değil. Kılavuz çizgilerinin oluşturduğu küçük kutucuklardan oluşuyor.

Şimdi ayrıntılarıyla bu alanların ne işe yaradıklarına bakalım 🙂

Başlık Çubuğu : Excel çalışma kitabının ismini yer aldığı bölümdür. Kaydedilmemiş dosyalar Kitap1, Kitap2, … şeklinde gözükür. Kaydettiğiniz zaman verdiğiniz isimle değişir.

Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Bu bölümde varsayılan olarak Kaydet, Geri Al, Yinele düğmeleri yer alır. İsterseniz bunlara ekleme ya da çıkarma yapabilirsiniz. En çok kullandığınız düğmeleri eklemek işinizi kolaylaştırır.

Özellik Arama Kutusu :  Kutu içerisine yazdığınız özelliği programın uygulamasını sağlıyor. Örneğin bir tablo hazırladınız. Özellik arama kutusuna filtre yazıp Filtre Uygula seçeneğini seçtiğiniz de hemen başlıklarınıza filtre uyguluyor. 

Sekmeler ve Şerit : Dosya, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Formüller, Veri, Gözden Geçir, Görünüm başlıkları sekme olarak adlandırılır. Sekmelerde işlemler yapabilmenizi sağlayan düğmeler bulunur.  Düğmelerin yer aldığı bölüm ise şerit olarak adlandırılır.  Alttaki görüntüde Ekle sekmesi ve şerit üzerinde bulunan düğmeler mevcut.

Ad Kutusu: Seçilen hücrenin adını belirtir. Hücreler bağlı bulundukları sütun başlığı ve satır numarası ile adlandırılır.

Formül Çubuğu : Hücreye girilen içeriği (metin, sayı, formül, vb.)gösterir.

Sütun Başlıkları – Satır Başlıkları : Sütun isimlerini (Soldan sağa A,B,C,vb.) ve satır numaralarını ( Yukarıdan aşağıya 1,2,3,vb.) gösterir. Her çalışma sayfası; 256 sütun (A – IV) ile 65536 satırdan oluşur.

Hücre: Satır ve sütunların kesişmesiyle oluşan kutucuklardır.

Kılavuz Çizgileri : Hücreleri birbirinden ayırmak için kullanılan çizgilerdir. (Yazıcıdan çıktı alındığında gözükmezler.)

Çalışma Sayfaları : Microsoft Word belgelerden oluşurken, Excel kitaplardan oluşur. Word programında sayfalar yukarında aşağıya doğru devam ediyordu. Ama Excel de yan yana eklenebilen çalışma sayfaları oluşturabiliyoruz. + işareti, yeni çalışma sayfası eklemeyi sağlar.

Gezinti Düğmeleri :  Sayfalar arasında gezinmeyi sağlar.

Görünüm ve Yakınlaştırma Seçenekleri : 3 tane görünüm seçeneği var. Normal, Sayfa Düzeni ve Sayfa Sonu Önizleme şeklinde. Normal zaten programı açtığınızda standart kullandığınız görünümdür. Sayfa Düzeni görünümünü seçerseniz bir metin düzenleme programındaki sayfalar gibi görüntüleyerek düzenlediğiniz görünümdür. Sayfa Sonu Önizleme görünümü hazırladığınız sayfanın çıktısını almak isterseniz nasıl görüneceğini önizlediğiniz görünümdür.

Sizler için hazırladığımız videoda biraz daha ayrıntıya yer verdik. İzleyerek öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza abone olmadıysanız abone olup videolarımızı beğenerek bizlere destek olabilirsiniz 🙂

Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir