5. Sınıflar ->Kelime İşlemci Programları Özeti
Merhaba çocuklar, bu hafta “Kelime İşlemci Programları ( Word )” konusunu bitirdik. Konuyu tekrar yapabilmeniz için sizlere bu özet sayfayı oluşturdum. Özeti okuduktan sonra ünite ile ilgili etkinliklerin bulduğu “Kelime İşlemci Programları Tekrar” ı tıklayarak sayfaya gidebilirsiniz.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMLARI
Metinlerin yazılmasını / düzenlenmesini sağlayan ve resim, tablo, grafik, denklem ve simge gibi içeriklerin de eklenebildiği programlardır.
Kelime İşlemci Programlarla Yapabildiklerimiz :
- Yazılara çeşitli yazı tipleri uygulamak.
- Farklı türde sayfalar oluşturmak.
- Metin içerisindeki hataları kelimeleri kolayca bulmak, değiştirmek veya silmek.
- Poster, davetiye, dergi, kitap, tez, dergi vb… ürünler oluşturmak.
- Metne resim, şekil, şema, denklem, simge, grafik vb.. öğeler eklemek.
- Basit web sayfaları hazırlamak.
Sık Kullanılan Kelime İşlemci Programları :
- Not Defteri ( Windows ile bedava gelen kelime işlemci uygulamasıdır. Çok basit işlemler için kullanılabilir.)
- Wordpad ( Windows ile bedava gelen kelime işlemci uygulamasıdır. Not Defterine göre daha gelişmiştir.)
- Word ( Microsoft firmasına ait Office paketinin içinde yer alan lisanslı kelime işlemci uygulamasıdır. En yaygın kullanılan kelime işlemci programdır.)
- Libra Office Writer ( Word programına alternatif lisanslı bir uygulamadır.)
- Open Office Writer ( Word programına alternatif lisanslı bir uygulamadır.)
- Google Dökümanlar ( Google firmasının sunduğu bedava bir kelime işlemci uygulamasıdır. Google hesabı olan herkes internet bağlantısı olan her cihazda kullanabilir.)
WORD PROGRAMI
Microsoft firmasının Office paketinin içerisinde yer alan kelime işlemci programıdır. Lisanslı yani ücretlidir. Dünyada en yaygın kullanılan kelime işlemci programıdır. 1985 yılında ilk sürümü piyasa sürülmüştür. En son sürüm olarak ; internet tabanlı çalışan 360 ve bilgisayar ortamında kullanılan 2019 sürümleri piyasadadır. Word programı ; bilgisayarda resimli , tablolu belgeler hazırlamak için kullanılan programdır. Word programını bilgisayarda açmak için ;
Başlat/Tüm Programlar/Microsoft Office/Word seçilir.
Yazı Tipini Değiştirme: Word programında değişik yazı tarzlarında yazı yazılabilir. Bu değişikliği yapmak için Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki simgeye tıklanır. Açılan listeden istediğimiz bir yazı tipi seçilir.
Yazı Boyutunu Değiştirme: Word programını kullanarak değişik büyüklüklerde yazı yazılabilir. Bunun için Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki simgeye tıklanır. Açılan listeden istediğimiz bir yazı Boyutu seçilir.
Kalın , İtalik , Altı Çizili Yazma: Word programında kalın yazmak istiyorsak Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki K simgesine bir kere tıklanır. Eğik olarak yazmak istiyorsak T harfine bir kere tıklanır. Altı çizili olarak yazmak istiyorsak A harfine bir kere tıklanır.
Metnin Rengini Değiştirmek: Metnin rengi değiştirmek istiyorsak Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki simgedeki üçgene tıklanır. Bir liste açılır. Bu listeden istediğimiz renk seçilir.
Üstü Çizili Yazı Yazma : abc bunun gibi üstü çizili yazı yazmak istiyorsanız Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki simgesine bir kere tıklanır.
Üstü Boyalı Yazı Yazma : abc bunun gibi üstü boyalı yazı yazmak istiyorsanız Giriş Menüsündeki Yazı Tipi bölümdeki simgesindeki üçgene tıklanır. Boyamak istediğiniz renk seçilir.
Alt ve Üst Simge Yazma : Özellikle formül yazılımlarında bazen harfleri alt bazen de üst simge şeklinde yazmak gerekir. Alt simge yazmak için , üst simge yazmak için ise
simgeleri kullanılır.
Metini Efektli Yazmak : Metinde bazen yazılarımızı daha süslü yazmak isteyebilir. Bunun için simgesinin yanındaki üçgene tıklanır ve açılan listeden istediğimiz tarz seçilir.
Metin Biçimlerini Temizlemek : Metini oluştururken seçilen biçimlerin Word açıldığındaki ilk hale gelmesini sağlamak için simgesi kullanılır.
Yazılan Metnin Harflerini Düzenlemek : Yazdığımız metnin harflerini silmeden büyük harf ya da küçük harfe çevirmek için yandaki şekle tıklanır. Açılan listeden uygun olan seçenek seçilir.
Tümce Düzeni : Cümlenin ilk harfi sadece büyük olur.
Küçük Harf : Tüm harfler küçük olur.
Büyük Harf : Tüm harfler büyük olur.
Her Sözcüğü Büyük Harfle Başlat : Cümledeki kelimelerin sadece ilk harfi büyük olur.
Büyük Küçük Dönüştür: Cümledeki büyük harfler küçük , küçük harfler ise büyük olur.
Word’de Metin Seçmek İçin Birkaç Yöntem :
- Seçilecek metinin ilk karakterine imleç konumlandıktan sonra farenin sol tuş basılı tutmak suretiyle metnin sonuna doğru çekerek,
- Seçilmek istenen satırın en başına fareyi getirip, fare sağa bakan bir ok görünümünü aldığı zaman sol tuşa basılıp tüm satır seçilebilir.
- Shıft+Yön tuşları kullanılarak metin seçilebilir.
- Shıft+Page Up/Page Down tuşları kullanılarak metin sayfa sayfa seçilir.
- Ctrl+A tuşlarını kullanarak metnin tümünü seçebiliriz. Seçilen kısım siyah bir çerçeve içine alınacaktır. Bir metin seçildikten sonra üzerinde değişiklik yapılabilir. Seçimi kaldırmak için yön tuşlarına basabilir veya farenin sol tuşuyla herhangi bir yere tıklanabilir
Hizalama : Word programında hizalama ile ilgili ayarlar yapılacağı zaman Giriş Menüsündeki Paragraf bölümdeki yukarıdaki şekil kullanılır.Eğer kağıdın sol tarafına hizalama yapmak istiyorsak 1 numaralı simgeye tıklanır. Eğer kağıdın sağ tarafına göre hizalama yapılmak isteniyorsa 3 numaralı simgeye tıklanır. Eğer kağıda ortalı bir şekilde yazmak istiyorsak 2 numaralı simgeye tıklanır. Eğer kağıdın iki tarafına göre de hizalama yapılmak isteniyorsa 4 numaralı simgeye tıklanır.
Word Programında Yapılan Bir Belgeyi Kayıt Etme : Bir belgeyi kayıt etmek için ekranın köşesindeki Dosya Menüsü kullanılır. Dosya Menüsüne tıklandığında açılan listede kayıt ile ilgili iki seçenek vardır:
Kaydet : Üzerinde çalışılan belgenin daha sonraki çalışmalara hazırlanması ve bırakılması için belgenin son haliyle saklanmasını sağlar. Belgeyi ilk defa kaydedeceğimiz Kaydet’e tıklandığında karşımıza bir pencere açılır bu pencerede belgemizi nereye kaydedeceğimiz ve ne isim vereceğimizi belirleriz.Daha önceden kaydedilmiş bir belgeye Kaydet denirse yapılan değişiklikler eski belgenin üzerine yapılır.
Farklı Kaydet : Daha önce kaydedilmiş bir belge üzerinde yapılan değişiklikleri farklı bir ad ve farklı bir yere kaydetmemizi sağlar. ayarlamamızı sağlar.
Kaydet ile Farklı Kaydet arasındaki fark şudur; Kaydet dediğinizde yapılan değişikler aynı belge üzerine , Farklı Kaydet dediğinizde yapılan değişikler yeni bir belgenin üzerine kaydedilir.Farklı Kaydet sonucunda eski belgeniz aynen kalır ve yeni bir belge daha oluşturmuş olursunuz.
Resim Ekleme : Word programında resim eklemek istiyorsanız Ekle Menüsünden simgesine tıklanır. Açılan pencereden ekleyeceğimiz resim yeri seçilir.Sonra ekleyeceğimiz resme tıklanır ve resim belgemize eklenir.
Resim Ayarları :
Resimle ilgili ayarlar yapacağınız zaman resmin üstüne tıklanır ve resim seçili duruma getirilir. Resim seçili durumdayken menü çubuğundaki Biçim menüsüne tıklanır.Bu menü kullanılarak resimle ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Şimdi bu menüdeki bölümleri inceleyelim.
- Ayarla : Bu bölümdeki Parlaklık kısmıyla resminizin parlaklığını , Karşıtlık kısmıyla resminizdeki renk geçişlerini, Yeniden Renklendir kısmıyla resminizin rengini ayarlayabilirsiniz. Yaptığınız bütün değişikleri Resmi Sıfırla kısmıyla geri alıp resmin ilk haline dönebilirsiniz.
- Resim Stilleri : b
u kısmı kullanarak resminizi daha önce belirlenmiş ayarlara göre şekillendirebilirsiniz. Resim Şekli bölümden resminizi kare,yuvarlak,kalp gibi şekillerde kesilmiş hale getirebilirsiniz. Resim Kenarlığı bölümden resminize çerçeve ekleyebilirsiniz. Çerçevenin rengini , kalınlığını ayarlayabilirsiniz. Resim Efektleri bölümden resminize gölge , 3 boyut , yansıma gibi efektler ekleyebilirsiniz.
- Yerleştir: Metin Kaydırma bölümüyle resim ile yazılarınızın konumunu değiştirebilirsiniz. Yani resmin üstüne yazı yazabilir,resmin yanına yazı yazabilirsiniz.
simgesini kullanarak resminizi döndürebilirsiniz.
- Boyut : Bu bölümü kullanarak resminizin boyutunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca Kırp ile resminizdeki bazı bölümleri çıkarabilirsiniz.
Wordart Ekleme : Word programında Wordart eklemek istiyorsanız Ekle Menüsünden simgesine tıklanır .Açılan pencereden ekleyeceğimiz Wordart seçilir ve Wordart ile yazmak istediğimiz metin yazılır.
Wordart Ayarları :
Wordart ilgili ayarlar yapacağınız zaman wordart üstüne tıklanır ve wordart seçili duruma getirilir. Menü çubuğundaki Biçim menüsüne tıklanır. Bu menüde “ Wordart Stilleri” kısmı kullanılarak Wordart ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Şimdi bu menüdeki bölümleri inceleyelim.
1 : Word ile otomatik gelen Wordart biçimleri seçilir.
2 : Wordart ile yazılan harflerin iç rengini değiştirir.
3: Wordart ile yazılan harflerin dış çizgilerinin rengini , çizgi kalınlığını , çizgi çeşidini değiştirir.
4: Wordart ile yazılan metne gölge , yansıma , parlama, 3B görüntü vb.. efektler uygulanmasını sağlar.
Şekil Ekleme : Word programında Şekil eklemek istiyorsanız Ekle Menüsünden simgesine tıklanır Açılan pencereden ekleyeceğimiz Şekil seçilir ve kağıt bölüme gelinerek istediğimiz büyüklükte fare yardımıyla şekil çizilir.
Şekil Ayarları :
Şekil ilgili ayarlar yapacağınız zaman şekle tıklanır ve seçili duruma getirilir. Menü çubuğundaki Biçim menüsüne tıklanır. Bu menüde “ Şekil Stilleri” kısmı kullanılarak Şekil ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Şimdi bu menüdeki bölümleri inceleyelim.
1 : Word ile otomatik gelen Şekil biçimleri seçilir.
2 : Şeklin iç rengini değiştirir.
3: Şeklin dış çizgilerinin rengini , çizgi kalınlığını , çizgi çeşidini değiştirir.
4: Şekle gölge , yansıma , parlama, 3B görüntü vb.. efektler uygulanmasını sağlar.
Sayfa Düzenini Ayarlamak : Word programında kullanacağımız kağıdın kenar boşluklarını ayarlamak , Kağıdı yatay ya da dikey kullanmak için gerekli ayarları yapmak için Sayfa Düzeni Menüsü kullanılır.
Sayfa Düzeni menüsündeki simgesini kullanarak sayfamızın üst/alt ve Sağ/sol kısımlarından ne kadar boşluk bırakacağımızı ayarlayabilir.
Sayfa Düzeni menüsündeki simgesini kullanarak sayfamızı Yatay ya da Dikey kullanmak için ayarlayabiliriz.
Sayfaya Kenarlık Eklemek : Word programında sayfamızın çevresine kenarlık ekleyerek süslemek istersek Tasarım Menüsündeki simgesine tıklanır. Açılan küçük pencereden istersek sayfamızın çevresine çizgiden oluşan kenarlık istersek de küçük resimlerden oluşan kenarlık ekleyebiliriz.
Tablo Eklemek : Belgemize tablo eklemek istiyorsak Ekle Menüsündeki Tablo simgesine tıklanır. Yandaki gibi bir menü açılır. Bu menünün ilk bölümünden satır ve sütun sayısı kadar kare seçerek tablo çizileceği gibi Tablo Ekle kısmına tıklayarak açılan küçük pencerede sütun ve satır sayıları girilerek de tablo çizilebilir.