GOOGLE SLIDES

Google Slides

Merhaba ! Bu yazımızda  sizlerle birlikte sunu hazırlama uygulaması olan “Google Slides kullanılarak nasıl sunu hazırlanır?” konusunu işleyeceğiz.

Google Slides isminden de anlaşılacağı gibi Google tarafından geliştirilen çevrimiçi ve ücretsiz hizmet veren bir sunu hazırlama uygulamasıdır . Bu uygulamayı kullanabilmek için Gmail hesabınızın ve internet bağlantısı olan bir cihazınızın olması yeterlidir.

Google Slides uygulaması için Gmail hesabınızın olması gerekiyor. Birçoğunuzun Gmail hesabı olduğunu tahmin ediyorum. Olmayanlar Burcu Öğretmeninizin hazırladığı aşağıdaki videoyu izleyerek bir Gmail  hesabı oluşturarak işe başlıyoruz.

Gmail hesabımız var artık.Şimdi sıra geldi Google Slides uygulamasına giriş yapmaya. Bunun  Google Arama Motoruna Google Slides yazıp aratıyoruz.

Çıkan arama sonuçlarından “Google Slides:Sign-in” olanına tıklıyoruz. Bizden oturum açmamızı isteyen bir ekran gelecek. Gmail hesap bilgilerimizi yani gmail adresimizi ve kayıt olurken oluşturduğumuz şifremizi yazıyoruz. İleri diyerek giriş yapıyoruz.

Boş yazan kısmındaki renkli + işaretine tıklayarak yeni bir sunu açıyoruz.

Gelen ekran PowerPoint’te aşina olduğumuz bir ekran. Ayrıca üst kısımdaki menü de bize Google Dokümanlardan tanıdık gelmeli “Adsız Sunu” yazan kısımdan dosyamızın ismini değiştiriyoruz.  Sağ üste kısımda “Paylaş” seçeneği ile sunumuzu başkaları ile birlikte düzenleyebilir. Ya da başkalarının sunumuz hakkındaki yorumlarını eklemelerini sağlayabiliriz. Burada farklı olan “Slayt Gösterisi” düğmesidir. Bu düğme sayesinde sunumuzu gösteri şeklinde izleyebiliyoruz.

 

Slayt Ekleme:  Google Slaytlar uygulamasında da Powerpoint’te ki gibi birçok seçenek ile slayt ekleyebiliyoruz.

 

  1. Ekle menüsündeki Yeni Slayt kısmını kullanarak sununuza slayt ekleyebilirsiniz.
  2. + işaretine basarak Yeni Slayt
  3. Slayt penceresinde sağ tıklayıp Yeni Slayt
  4. Ctrl + M tuşlarına aynı anda basarak Yeni Slayt

 

Metin Düzenleme: Metin kutularına tıklayarak yazmak istediğiniz içeriyi ekleyebilirsiniz.  Metin kutusunu tıkladığınız zaman metin ile ilgili olan düğmeler üst tarafta aktifleşecektir. Buradaki düğmeleri Google Dokümanlar konusunda ayrıntılı bulabilirsiniz.  

Tema Değiştirme – Düzenleme : Şimdi gelelim slaytlarımızın temasını değiştirmeye… Tema ; sunuya güzel bir görünüm kazandırmak için önceden hazırlanmış renk, yazı tipi ve görsel efektler topluluğudur. Sunuya yeni bir tema eklemek için ekranın sağ bölümde listelenen temalardan birini seçerek tıklayın. Seçtiğiniz temaya göre slaytlarınızın değiştiğini göreceksiniz.

 

Resim Ekleme: Slaytınıza resim eklemek için Ekle menüsü Resim seçeneğini kullanabildiğiniz gibi ana ekran da düğmesini de kullanabilirsiniz.  Google Dokümanlardaki gibi farklı seçeneklerde resim eklemenizi sağlar.

Bilgisayardan yükle : Bilgisayarınızda kayıtlı olan bir resmi eklemenizi sağlar.
Web’de ara: Belgenizin sağ tarafında bir pencere açılır ve google da resim aramanızı sağlar. Bulduğunuz resmi seçip ekle diyerek belgenize ekleyebilirsiniz.
Drive : Google Drive de bulunan bir resmi eklemenizi sağlar.
Fotoğraflar : Google Fotoğraflar da bulunan bir resmi eklemenizi sağlar.
URL ile : Farklı bir sitede bulunan resmin adresini kopyalayarak resmini eklemenizi sağlar.
Kamera : Belgenizi düzenlerken kameranızı açıp resim ekleme işlemi yapabilirsiniz.

 

Ses Ekleme: Slaytlarınıza ses de ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak ses dosyanızı Google Drive alanınıza eklemeniz gerekiyor. Google Drive’a dosya yüklemek için Google arama motoruna ” Google Drive” yazılır. Arama sonuçlarından resimde gördüğünüz sonuç seçilir.

                                 

Açılan ekrandan Drive’nıza Gidiniz ‘e tıklanır. Gmail hesabı oluştururken belirlediğiniz e-mail adresiniz ve şifrenizle giriş yapılır.

Açılan ekranın sol köşesindeki Yeni’ye tıklanır. Oradan Dosya Yükleme’ye tıklanarak ses dosyamız neredeyse seçilir ve yüklenme işleminin bitmesi beklenir.

Google Drive’da olan ses dosyasını slaydınıza eklemek için Ekle menüsündeki Ses kısmına tıklanır. Sonra da açılan ekrandan ses dosyası seçilir.

Ses ikonu seçiliyken ekranın sağ tarafında ses ile ilgili ayarlar kısmı açılır. Bu kısmı kullanarak ses için gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Video Ekleme: Slaydınıza video eklemek isterseniz Ekle menüsündeki Video kısmına tıklayabilirsiniz. Bu kısma tıkladıktan sonra size 3 seçenek sunar.

  1. Youtube üzerinden video aratacağınız bir bölüm bulunur. Buradan videosunu aradığınız konuyu yazıp arama sonuçlarından istediğiniz videoyu seçip slaydınıza ekleyebilirsiniz.
  2. URL ile video ekleyebileceğiniz bir bölüm bulunur. Bağlantı adresini bildiğiniz bir videonun adresini uygun kutucuğa yapıştırarak seçili slaydınıza videonuzu ekleyebilirsiniz.
  3. Google Drive da bulunan bir videonuzu ekleyebileceğiniz bölümde ise yukarıda Google Drive’dan ses eklemeyi anlattığımız yöntemi izleyerek videonuzu seçili slaydınıza ekleyebilirsiniz.

Slaydınıza eklediğiniz Video ‘ya tıkladığınızda tıpkı seste olduğu gibi ekranın sağ tarafında video ile ilgili ayarları yapabileceğiniz bir bölüm açılır.

Animasyon Ekleme : Bunun için yine Ekle menüsüne tıklıyoruz. Oradan Animasyonu seçiyoruz. 2 Tür animasyon ekleyebilirsiniz.

  1. Slayt Geçişi : Bir slayttan diğerine geçerken olan animasyon
  2. Nesne animasyonları: Slayt içindeki yazı , resim ,video gibi araçlara verilen animasyon

Ekranın sağ tarafında Animasyon bölümü açıldı. Slayt Geçişi kısmından bir slayttan diğerine geçerken olan animasyonu ekleyebilirsiniz. Nesne Animasyonu bölümünden ise slayt içindeki yazı , resim ,video gibi araçlara verilen animasyonu ekleyebilirsiniz.

Ekranın sol üst köşesindeki Sunuyu Başlat kısmına tıklayarak sunuyu tam ekran izleyebilirsiniz.

Sununuz siz hazırlarken otomatik olarak Google Drive’nize kaydedilir. İsterseniz Dosya Menüsünden İndir kısmından Powerpoint dosyası şeklinde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Ya da Paylaş’a tıklayarak önce dosyanıza ad verip sonrada Bağlantıyı bilen herkes olarak değiştir kısmına tıklayıp bağlantıyı herkese görünür yapıp Bağlantıyı Kopyala kısmından dosyanın yüklü olduğu adresi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir