Google E-Tablo Grafik Çizimi
Merhaba! Bu yazımızda sizlerle birlikte grafik kavramı üzerinde duracağız. Yazının sonunda Google E-Tablo kullanarak nasıl grafik çizileceğini öğrenmiş olacağız.
İlk olarak grafik kavramının ne olduğu ile başlayalım. Grafik ; sayısal ya da sözel verilerin şekiller yardımıyla görselleştirilmesine denir. Grafikler sayesinde verileri daha rahat karşılaştırabilir , veriler arasındaki bağlantıları daha iyi gözlemleyebiliriz.
Grafik tanımından da anlayabileceğiniz gibi iki tür grafik vardır. Sayısal grafik ve bilgi grafiği diğer adıyla infografik.
Sayısal Grafik ; sayısal verilerin çizgiler kullanılarak anlatılması yöntemidir. Genellikle grafik dendiği zaman aklımıza gelen grafik tarzıdır. Sütun , çizgi , pasta gibi türleri vardır. Sayısal grafikle sayısal veriler görselleştirilerek daha iyi karşılaştırma yapılabilir ve verilerin daha iyi anlaşılması sağlanabilir.
Dijital olarak bir grafik oluşturulacağı zaman ilk önce grafikle ilgili verilerin bir tablo halinde bilgisayara aktarılması gerekir. Bunun içinde hesap tablosu programları kullanılır ve grafik çizimde de genellikle hesap tablosu programları tercih edilir.
Google E-Tablo ; Google tarafından geliştirilmiş , çevrimiçi hizmet veren bir hesap tablosu uygulamasıdır. Bu uygulamayı kullanmak için sadece bir gmail hesabına ve internete ihtiyaç vardır.
Google E-Tablo uygulamasına giriş yapıyoruz. Grafiğini çizeceğimiz konu ile ilgili verilerimizi bir tablo şeklinde Google E-Tablo uygulamasına giriyoruz.
Ben bu yazımda sizlere birkaç tane televizyon kanallarının izlenme oranlarıyla ilgili grafik örnekleri nasıl çizilir onu anlatacağım.Onun için aşağıdaki tabloyu oluşturuyoruz.
Şimdi bir kaç tane grafik çizelim. İlk grafiğimiz kanalların pazartesi günü izlenme grafiği olsun. Bunun için tablodan kanalların ve pazartesi günü izlenme oranlarının yazılı olduğu sütunları seçiyoruz. Bunu yaparken boş hücre seçmemeye ve grafiğimizle ilgili doğru verileri seçmeye özen gösteriyoruz.
Seçim işleminden sonra Ekle menüsünden Grafik ‘ e tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi grafikle ilgili ayarlar yapabileceğimiz bir kısım açılıyor.
Gerekli ayarları yaparak pasta grafiği türünde kanalların pazartesi günü izlenme grafiğini aşağıdaki gibi çizebiliriz.
Şimdi bir örnek daha yapalım. Kanalların haftasonu izlenme grafiğini sütun grafiği türünde çizelim. Bunun için tablodan kanalların isimlerini ve cumartesi , pazar günlerini seçmeliyiz. Ardaki hücreler seçilmeyeceği zaman seçim işlemi yaparken klavyeden CTRL tuşuna basarak seçim işlemini yapıyoruz. Ekle menüsünden Grafik’e tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi grafiğimiz çizilmiş oluyor.