6. Sınıflar -> 16. Hafta –Veriler Filtreleniyor Ve Sıralanıyor (Microsoft Excel)
Veriler Filtreleniyor Ve Sıralanıyor (Microsoft Excel)
Merhaba çocuklar! Bu dönemin son dersinde sizlerle birlikte Microsoft Excel uygulamasında verilerimizi belirlediğimiz kritere göre sıralamayı , belirlediğimiz kritere göre verilerimizi filtrelemeyi ve verilerle grafikler oluşturmayı öğreneceğiz.
Yukarıdaki gibi bir tablomuz olduğunu düşünelim. Bu tablodaki verileri ortalamalarına göre küçükten büyüğe sıralamak isteyelim. Bu tablodaki verileri ortalamalarına göre küçükten büyüğe sıralamak isteyelim. İlk olarak ortalama sütundaki her hangi bir satıra tıklıyoruz. Sonra Sırala menüsüne tıklıyoruz. Aşağıdaki resim gibi bir liste açılıyor. O listeden yapmak istediğimiz sıralama türüne göre seçim yapıyoruz.
Bazen de bir çok veri içerisinden sadece belli verilerin görünmesini isteyebilirsiniz. Yukarıdaki tabloda diyelim ki sadece Türkçe’den 100 alanların listelenmesini istiyorsunuz. Yapacağınız işlem verileri filtrelemek. Bunun için öncelikle filtreleme için başlık alanlarını seçip Veri Menüsüne tıklıyoruz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi “Filtre” düğmesine tıklıyoruz.
Filtre uyguladıktan sonra aşağıdaki resimde göründüğü üzere başlıkların yanında bir ok işareti oluşuyor.
Neye göre filtreleme yapacaksanız o başlığına tıklıyorsunuz. Açılan listeden kriterinizi seçiyorsunuz. Ve veriler buna göre listeleniyor. Biz Türkçe ‘den 100 alanların listelenmesini istiyorduk. Türkçe başlığına tıklayacağız. Açılan listeden 100’ü seçeceğiz.
Microsoft Excel’de verileri grafiğe dönüştürmek oldukça kolaydır. Öncelikle Excel’de verilerimizi girelim.
Öncelikle tüm verilerimizi içeren bir grafik çizelim. Bunun için tüm verilerimizi seçelim. Ekle sekmesinden Grafikler bölümünden bir grafik türü seçelim.
İlk grafiğimiz kanalların pazartesi günü izlenme grafiği olsun. Bunun için tablodan kanalların ve pazartesi günü izlenme oranlarının yazılı olduğu sütunları seçiyoruz. Bunu yaparken boş hücre seçmemeye ve grafiğimizle ilgili doğru verileri seçmeye özen gösteriyoruz.
Seçim işleminden sonra Ekle menüsünden Grafik ‘ e tıklıyoruz. Gerekli ayarları yaparak pasta grafiği türünde kanalların pazartesi günü izlenme grafiğini aşağıdaki gibi çizebiliriz.
Şimdi bir örnek daha yapalım. Kanalların hafta sonu izlenme grafiğini sütun grafiği türünde çizelim. Bunun için tablodan kanalların isimlerini ve cumartesi , pazar günlerini seçmeliyiz. Ardaki hücreler seçilmeyeceği zaman seçim işlemi yaparken klavyeden CTRL tuşuna basarak seçim işlemini yapıyoruz. Ekle menüsünden Grafik’e tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi grafiğimiz çizilmiş oluyor.
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 6.Sınıf/16.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.
Emeğinize sağlık, harika hazırlamışsınız.