1. DÖNEM6. SINIFBTY DERSİ

6. Sınıflar -> 13. Hafta –Sayılarla Oynuyorum(Google E-Tablolar)

Sayılarla Oynuyorum

Merhaba çocuklar! Bu haftaki konumuz “Elektronik Tablolama Programları”. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu haftadan itibaren bilgisayar ortamında sizlerle tablolar yapmaya başlayacağız. Peki bu “Elektronik Tablolama Programları ne işe yarar? “

Elektronik tablolama programları sayesinde  bilgisayar ortamında tablolar oluşturabiliriz. Bu tablolara veri girişi yapabilir aynı zaman da bu verilerle matematiksel , mantıksal vb.. işlemler yapabiliriz. Bu girilen verileri filtreleyebilir , sıralayabiliriz. Bu verilerle grafikler oluşturabiliriz.

Elektronik tablolama programları değince akla gelen ilk yazılım Microsoft tarafından yayınlanan Excel programıdır. Excel lisanslı bir yazılımdır. Bunun yanında ücretsiz  elektronik tablolama programları da bulunur. Ücretsiz  elektronik tablolama programlarına örnek verecek olursak Google E-Tablolar ( Google Sheet) , Libre Office Hesap Tablosu , Open Office Hesap Tablosu.

Biz derslerimizde hem ücretsiz olması hem de çevrimiçi kullanılmasından dolayı Google E-Tabloları öğreneceğiz. Ama Google E-tabloları öğrenen birisi diğer elektronik tablolama programlarını rahatlıkla kullanabilir. Çünkü hepsinin arayüzü ve kullanımları birbiriyle neredeyse aynı.

Haydi o zaman ilk olarak Google E-tablolar uygulamasını nasıl giriş yapacağız onunla başlayalım. Google E-tabloları kullanabilmek için bir tane Google hesabına sahip olmanız gerekiyor. Eminim bir çoğumuz akıllı telefon kullandığımız için bir Google hesabına sahibiz. Sahip olmayanlar da aşağıdaki Burcu Öğretmeniniz hazırladığı videonun ilk bölümünü izleyerek bir hesap edinebilirler.

 

Google hesabına sahipsek artık Google E-tabloları açabiliriz. Bunun için Google ‘a ” google e-tablo” diye yazıyoruz. Çıkan sonuçlardan Google E-Tablolar yazılı olana tıklıyoruz.

                                  

Açılan sayfadan Kişisel bölümünden ” Google E-Tablolar’a Git” seçeneğine tıklıyoruz. Bize gmail hesabımızı ve şifresini soran bir pencere açılacak. Buraya gmail adresimizi ve şifresini giriyoruz.

Aşağıdaki gibi E-Tablo uygulaması açılacak. Oradan BOŞ ‘a tıklıyoruz.

Hesap tablosu oluşturabileceğimiz uygulama aşağıdaki gibi açılıyor.

Açılan belgeye Çalışma Kitabı adı verilir. Her çalışma kitabının içine istediğiniz kadar çalışma sayfası açabilirsiniz. Bu da  ilişkili tablolarınızı ayrı sayfalarda ama bir dosyanın içinde tutmanızı sağlar. E-tablolar uygulamasının ekranını tanımak için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

Çalışma Sayfası Sütun, Satır ve Hücrelerden oluşur. Çalışma sayfasında Harflerle gösterilen dikey bölümlere SÜTUN , sayılarla gösterilen yatay bölümlere SATIR , satır ile sütunun birleştiği bölümlere ise HÜCRE denir.

Sütunlar harfler ile isimlendirilir A Sütunu , F Sütunu vb….

Satırlar sayılar ile isimlendirilir 1. Satır , 125. Satır vb..

Hücreler ise önce bulunduğu sütunun adını sonra ise satırın adını alır A1 Hücresi , D67 Hücresi vb…

Bu isimlendirmeler özellikle formül yazarak veriler ile işlemler yaparken önemlidir. Haydi hücre adlarıyla ilgili alıştırmamızı yaparak bu konuyu pekiştirelim.

HÜCRE ADI ETKİNLİĞİ

Hesap Tablosu Uygulamaları  Genel Özellikler Etkinliği

E-Tablolar uygulamasında veri girişi nasıl yapılır. Hızlı veri giriş yöntemleri nelerdir? Satır , Sütun nasıl eklenir , silinir , boyutu nasıl değiştirilir? Hücreler nasıl biçimlendirilir? bu soruların cevabını aşağıdaki videoyu izleyerek bulabilirsiniz.

Videoyu izlediğimize göre birkaç alıştırma yaparak konuyu pekiştirelim.

UYGULAMA

1.E-Tablolar uygulamasına giriş yapın.
2.Boş bir çalışma sayfası açın.
3. A1 Hücresine ” Merhaba” diye yazın.
4. Yazı Tipini değiştirin.
5. Yazı Boyutunu 20 yapın.
6. Yazı hücreye sığmazsa hücreyi büyüterek yazıyı sığdırın.
7. Çoğaltma özelliğini kullanarak A10 hücresine kadar “Merhaba” yazısını çoğaltın.
8.D sütunundan H sütuna kadar olan tüm sütunların boyutunu 2 cm olarak ayarlayın.
9. C2 hücresinden başlayarak 12 ayı ( Ocak ……. Aralık ) sırasıyla otomatik olarak yukarıdan aşağıya doğru yazın.

Örnek bir tablo nasıl çizilir? öğrenmek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

UYGULAMA

  1. E-tablo uygulamasını açın.
  2. Haftalık ders programınızın tablosunu oluşturun.
  3. Tabloyu renklendirin.
  4. Kenarlık ekleyin.
  5. Tablonun üst kısmına bir satır ekleyin.
  6. Eklediğiniz satırı tablodaki sütun sayısı kadar birleştirin.
  7. Birleştirdiğiniz hücreye ” Ders Programı” diye başlık atın.
  8. Yaptığınız dosyayı masaüstüne adınız ile kaydedin.

Not: Derslerinizde Excel kullanacaksınız. Ders anlatımına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

ÇALIŞMA SAYFASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına  Evraklar/Günlük Plan/ 6.Sınıf/16.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.

 

Bizi takip edin:
Pin Share

5 thoughts on “6. Sınıflar -> 13. Hafta –Sayılarla Oynuyorum(Google E-Tablolar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir