8.Sınıflar -> 7. Hafta – Web Günceleri
Web Günceleri
Merhabalar bu hafta konumuz, sosyal medya türlerinden birisi olan Web Güncesi yani Bloglar. Konuya başlamadan önce biraz sohbet edelim 🙂
- Düzenli olarak takip ettiğiniz blog var mı?
- Blog kurmak için ücret ödemek zorunda mıyız?
Dijital iletişimin hayatımızın merkezine yerleşmesiyle blog yazarlığı da müthiş bir evrim geçirdi. Blog yazarlığı ciddi kazançlar sağlayan bir meslek haline geldi. Blog yazarları her türlü ürün ve hizmete dair deneyimlerini yazdıkları bloglarının gerçek gücünü keşfetti. Yayıncılık, medya ve reklam sektörleri blogların eşsiz bir değer oldukları gerçeğini fark etti ve hayatlarımıza yepyeni bir meslek girmiş oldu. ‘Dizüstü Edebiyat’ adlı yeni bir kavram girdi hayatımıza. Gençlerin ilgiyle takip ettikleri bazı blog yazarları, yayınevleri tarafından keşfedildi ve şimdi kitapları okuyucularıyla buluşuyor. Dünyada birçok blogcu da geleneksel gazetelerde köşe yazıları yazmaya başladılar.
Kaynak: https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/haymi-behar/yukselen-meslek-bloggerlik
Sunuyu indirmek için tıklayınız.
Beraber bir web güncesi(blog) oluşturalım mı? Yukarıdaki sunumuzda blog oluşturabileceğimiz ücretsiz web sitelerinden bahsetmiştik. Onlardan birisi ile adım adım nasıl bir blog sayfası oluşturacağımızı anlatacağım. Hadi başlayalım.
1.Adım – Blog Oluşturma
Blog oluşturmaya karar vermeden önce hangi konuyla ilgili blog oluşturmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bunu da ilgi alanlarınız belirleyecektir. Örneğin; oynadığınız bir oyun ile ilgili bir blog oluşturabilirsiniz; fotoğrafçılık, yemek tarifleri, teknolojik gelişmeler tarzında bir alan seçebileceğiniz gibi kişisel sizi anlatan, tanıtan bir blogta oluşturabilirsiniz.
Hangi siteyi seçerseniz seçin öncelikle bir mail hesabına ihtiyacınız olacaktır. Mail hesabı almakta sorun yaşıyorsanız aşağıdaki videomuzdan yardım alabilirsiniz.
Mail hesabımızı aldıysak Google’ın ücretsiz alan sağladığı www.blogger.com sitesinden faydalanarak bloğumuzu oluşturalım.
Açılış sayfası yukarıdaki gibi olacaktır. “Bloğunuzu Oluşturun” düğmesini tıklıyoruz.
Gmail hesabınızı oluşturup giriş yaptıysanız. Bu kısımda mail adresinizi görebilirsiniz. Bu şekilde boşsa gmail hesabımızı yazıp giriş yapıyoruz.
Bloğumuzun başlığını belirliyoruz. İstersek atla seçeneğini kullanarak bu bölümü daha sonra doldurabiliriz.
Bloğumuz için internet adresini bu kısımda ayarlıyoruz. http://www.sagliklibeslenmeblogu.blogspot.com şeklinde sitemizin adresi oluşturulacak.
Oluşturduğumuz blog sayfası Sağlıklı Beslenme ile ilgili olacağından ve blog adresimizle uygun olması açısından Görünen Adı : Sağlıklı Beslenme Bloğum olarak ayarladık. Son diyerek artık bloğumuzu düzenleme(yönetim) paneline ulaşıyoruz.
2.Adım – Blog Yönetim Paneli
-
Yeni Yayın Oluşturma
Blog sayfamız ilk oluşturulduğunda sadece başlıktan ibaret olacaktır. Sayfamıza yazılarımızı +YENİ YAYIN seçeneği ile ekleyeceğiz. Yeni yayın düğmesine bastığınız da aşağıdaki gibi bir pencereye geçiş yapacaksınız.
Başlık kısmında ; yazınıza (yayınınıza) bir başlık ekliyorsunuz. Alt kısımda yazı alanımızda yazınızı yazıyorsunuz. Bu ekran kelime işlemci programlarından size tanıdık gelecektir. Başlık kısmı altında araç çubuğumuz var. Araç çubuğunda düğmelerin üstüne fare ile geldiğiniz de size işlevlerini görüntülüyor. Bu düğmeler kelime işlemcilerden alışık olduğumuz düğmeler, o yüzden ayrıntılı yazmıyorum. Ben yazımı yazıp araç çubuğunu kullanarak yazımı biçimlendirdim.
Şimdi ekranımızın sağ tarafında bulunan bölümlere göz atalım. Etiketler bölümü ile başlayalım. Etiketler, kişilerin arama motorları üzerinde yapmış oldukları aramalarda sitemizin görüntülenmesini sağlıyor. Bu yüzden yazılarınıza yazılarınızın içeriği ile ilgili olarak etiketler eklemeniz aramalarda görünmenizi sağlayacaktır. Araya virgül koyarak birden fazla etiket ekleyebilirsiniz.
Yazınızın yayın tarihini Yayınlanma tarihinden belirleyebilirsiniz. İleriki bir tarih seçip daha sonra yayınlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Kalıcı bağlantı bölümünde yazımızın başlığına göre bir bağlantı adresi oluşturuyor. Özel kalıcı bağlantı yazarak kendimiz de bir bağlantı adresi oluşturabiliriz.
Konum bölümünde, yazımız için konum ekleyebiliriz.
Seçenekler bölümünde ise, yazıya eklenecek Yorumlar ile ilgili ayarlamaları yapabiliriz. Burada kullanıcının yazıya yorum yapmasına izin verebilir, engelleyebilir ya da yorum kısmını kapatabiliriz.
Tüm düzenlemeleri yaptıktan sona sağ üst köşede bulunan Yayınla düğmesine bastığımızda yandaki uyarı ile karşılaşırız. Onayla diyerek yazınızı yayınlar ya da iptal seçeneği ile düzenlemeye devam edebilirsiniz.
Ayrıca yayınlamadan önce Yayınla düğmesinin yanında bulunan Önizle düğmesi ile sitenizin nasıl görüneceğini gözlemleyebilirsiniz.
Artık yazımızın Yayınlar kısmına eklendiğini görebiliriz.
Sol alt köşede bulunan Bloğu Görüntüle seçeneği ile Bloğumuzu görüntüleyelim.
-
Yayını Silme – Düzenleme
Eklediğimiz yayın üzerinde düzenleme yapmak için Blog yönetim paneli Yayınlar bölümünden ilgili yayını tıklamalıyız. Fare ile yayın üzerine geldiğiniz de aşağıdaki resimde gördüğünüz düğmeler ortaya çıkacaktır.
-
İstatistikler Bölümü
Sayfa yönetim panelinde yer alan İstatistikler bölümü ile sayfa ziyaretçi sayısı, yayın sayıları, yorum sayıları gibi bilgilere ve grafiklere ulaşabilirsiniz.
-
Yorumlar Bölümü
Bu bölümde, ziyaretçilerinizin yazılarınıza yaptığı yorumlara ulaşabiliyorsunuz. Uygunsuz yorumları silebilir, önemsiz olarak işaretleyebilirsiniz.
-
Kazançlar Bölümü
Oluşturduğunuz blog üzerinden kazanç elde edebilirsiniz. Günümüzde artık youtube üzerinde kanal kuranlar, blog sayfası olanlar, instagram üzerinde influencerlar paylaşımları üzerinden para kazanmaktadırlar. 18 yaşından küçük olanlar kazanç için başvuramaz.
-
Sayfalar Bölümü
Sayfalar bölümünü açtığınızda varsayılan olarak içerik yer almaz. Bu bölümde aşağıda resimde daire içine alınmış sol üst köşedeki +YENİ SAYFA düğmesi ile sayfalar oluşturabilirsiniz. Hakkımda, iletişim gibi ya da içeriğinize uygun alt sayfalar ekleyebilirsiniz.
-
Tema Bölümü
Tema bölümünde, kullandığımız tema ve diğer temalar listelenir. Kullandığımız temayı Özelleştir düğmesi ile özelleştirebiliriz.
Ben temamı bu bölümde değiştirmeyi tercih ettim.
-
Düzen Bölümü
Sayfamızın düzeni ile ilgili ayarları bu bölümde yapıyoruz.
Sağ alt kısımda disket simgesine tıklayarak yaptığınız değişiklikleri kaydetmeniz gerekir.
Düzen menüsü Sayfa Listesine tıklayarak Yeni Öğe Ekle düğmesi ile Sayfalarınızı bloğunuzda gösterebilirsiniz. Tabii öncelikle Bu widgeti gösteri aktif yapmanız lazım.
-
Ayarlar Bölümü
Blog sayfanızla ilgili ayarları yönetim paneli üzerinde bulunan Ayarlar bölümünden yapabilirsiniz. Bu bölümde başlık, açıklama, blog dili, gizlilik gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Bu kısımları size uygun olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.
Sizlere ayrıntılı olarak bir blog sitesi nasıl oluşturulur anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur. 🙂
Bloğumuza ekleyeceğimiz yazıların, videoların telif hakkı olmamasına dikkat edelim. Alıntı yaptığımız yazılarımız da kaynak belirtelim. O zaman ben de bu yazımı oluştururken faydalandığım kaynağımı hemen ekleyeyim 🙂
NOT: Blog oluşturma kısmının hazırlanmasında Sıfırbir yayınları 8. Sınıf BTY kitabı kullanılmıştır.
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 8.Sınıflar / 7.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.