8. Sınıflar -> 4. Hafta – Sosyal Medya
SOSYAL MEDYA
Merhabalar. Bu hafta 2. ünitemizin ilk konusuna başlangıç yapacağız. Konumuz hepimizin çokça vakit geçirdiği Sosyal Medya. Hazırsanız hadi başlayalım:)
Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı (Tüik Verilerine Göre)
İnternet kullanım oranı 2020 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde %79,0 oldu. Bu oran, bir önceki yıl %75,3’tü. İnternet kullanım oranı cinsiyete göre incelendiğinde; bu oranın erkeklerde %84,7, kadınlarda %73,3 olduğu görüldü.Evden İnternete erişim imkanı %90,7’ye ulaştı
Hanelerin %90,7’sinin evden İnternete erişim imkanına sahip olduğu gözlendi. Bu oran bir önceki yılda %88,3 idi.
Daha fazla veriyi incelemek için Tüik Kurumsal web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dünya’da İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı (We are Social Verilerine Göre)
We are Social tarafından yapılan Digital in 2020 araştırmasında dünyada 4,5 milyar insanın internete eriştiği, 3,9 milyardan fazla insanın ise sosyal medya platformlarını kullandığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmaya göre bir insanın ortalama günlük internet kullanım süre 6 saat 43 dakika olarak bulunmuştur.
Daha fazla veriyi incelemek için We are Social web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Sosyal Medyada Kullanılan Temel Kavramlar
Her geçen gün daha fazla insan internete erişmektedir. Bu sayede insanlar bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşır. Kullanıcılar zaman ve mekandan bağımsız olarak sosyal medya üzerinden birbirleriyle etkileşime geçebilirler. Sosyal medya platformları, kullanıcıların fikirlerini, hislerini, günlük hayatta yaptıklarını, gündemdeki olaylara tepkilerini, fotoğraflarını ve videolarını özgürce paylaşım imkanı sunar.
Sosyal Medyanın 4 temel unsuru vardır:
- Erişim/Erişebilirlik: Bir internet sitesinin ya da uygulamasının kitlelere, zaman ve mekandan bağımsız olarak internet aracılığıyla erişim, paylaşım ve katkıda bulunma gibi özellikleri sunması gerekir.
- Kullanıcı/ Katılımcı: Sosyal medyanın içeriğini şekillendiren kişidir. İnsanlar, sosyal medya ortamlarına oluşturdukları sanal kimlikler ile bağlanırlar.
- Etkileşim/İnteraktif Paylaşım: Kullanıcıların sosyal medya platformunda paylaştıkları düşünceleri, duyguları, beğendikleri, fotoğrafları, yorumları, videoları, yazı ve yazışmaları gibi bilgiler içerik olarak adlandırılır.
- İletişim: Sosyal medya platformuna bağlı olarak değişmekle birlikte iletişim için kullanılan yöntemler şunlardır:
- Sohbet: İki ya da daha fazla kişinin anlık olarak iletişim kurması.
- Mesajlaşma(DM, PM, Özel Mesaj): İki kişinin asenkron olarak yazılı iletişim kurması.
- Görüntülü Konuşma: İki kişinin senkron olarak sesli ve görüntülü iletişim kurması.
- Sesli Konuşma( Voice Chat, VoIP): İki kişinin senkron olarak sesli iletişim kurması.
- Paylaşım (Gönderi) : Bir kişinin kullandığı platformun izin verdiği şekilde yazı, ses, video, fotoğraf yöntemlerinden bir veya daha fazlasını kullanarak eklediği içeriktir.
Afişi indirmek için tıklayınız.
Peki siz sosyal medya sitelerini niçin kullanıyorsunuz?
Sosyal medya platformlarının birçok türü bulunmaktadır. Bunlar arasında; sosyal ağlar, fotoğraf paylaşım uygulamaları, video paylaşım siteleri, canlı yayın platformları, bloglar, mikrobloglar, vikiler, forumlar, sözlükler, imleme siteleri, soru-cevap platformları, anlık mesajlaşma uygulamaları, podcast sanal oyun platformları sayılabilir.
Aşağıda hazırladığımız sunuyu inceleyerek bu platformların hangi amaçla kullanıldıklarına bir göz atalım. Sunuyu indirmek için tıklayınız.
Güvenli Profil Oluşturmak
Sosyal ağlar, artan kullanıcı sayısı, güvenlik ve kullanımı ile ilgili birtakım riskleri de beraberinde getirmektedir. Gizlilik ve güvenliğe dikkat etmeyen bilinçsiz kullanıcı davranışları, telafisi mümkün olmayan sorunlar meydana getirebilir.
Tüm sosyal ağ siteleri paylaşım temelinde çalışırlar. Paylaştığımız bilgilere dikkat etmemiz gerekir. Çünkü paylaştığımız bilgileri silmiş olsak bile ileride yeniden karşımıza çıkabilir. Paylaşmak kolaydır, ancak paylaşımı geri almak her zaman mümkün olmayabilir. Sonrasında pişman olmamak için her zaman dikkatli olmasınız.
Özellikle sosyal ağları kullanırken annenizin evlenmeden önceki soyadı, kredi kartı numarası, kullanıcı adı ve şifreler, iş-okul adresi, ev adresi, tatil yeri ve tarihi, e-posta adresi, özel fotoğraflar vb. bilgileri paylaşmamalıyız.
Sosyal medyada ile Güvenli İnternet Merkezi tarafından hazırlanmış olan aşağıdaki videoyu izleyelim.
Sosyal Medyayı daha güvenli bir şekilde kullanmamız için gerekli olan bilgilerin paylaşıldığı Güvenli İnternet Merkezi tarafından hazırlanmış videoyu izleyelim.
Güvenli İnternet merkezi yani Güvenli Web platformunu incelemek isterseniz tıklayınız.
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 8.Sınıflar / 4.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.
NOT: Ders akışının hazırlanmasında internet üzerinden birçok web sitesi ve Sıfırbir yayınları 8. Sınıf BTY kitabı kullanılmıştır.
teşekkür ederim sunuyu indirme linki var mı?
hocam harikasınız. çok teşekkür ederim. özellikle seçmeli 7 ve 8 lerin ders içeriklerinin olmadığı dönemde ilaç gibi geldiniz
Taha hocam teşekkür ederiz yorumlarınız için.
Her hafta dersimizde öğrencilerimizle takipteyiz. Emeklerinize sağlık.
Merve hocam çok teşekkürler. Keyifli dersler diliyoruz.
Bilişim öğretmenleri olarak çook teşekkür ederizz
Sinan hocam teşekkür ederiz. Faydalı olduğumuzu bilmek çok güzel 😊
İçerikleriniz gayet başarılı
Teşekkür ederiz hocam.