BEP -> Bilgisayarın Temel Parçaları
Bilgisayarın Temel Parçaları
Merhaba sevgili meslektaşım. Bilgisayarın temel parçaları konumuz BEP ihtiyacı olan öğrencileriniz için kullanabileceğiniz dokümanları içermektedir. Eğer evinde bilgisayarı varsa bu sayfanın linkini göndererek her şeyi sırasıyla yapmasını isteyebilirsiniz. Onun dışında yazılı bir doküman ekleyeceğiz. Çıktısını alıp öğrencinize tekrar etmesi için verebilirsiniz. Konunun sonuna hem etkileşimli hem de yazılı doküman şeklinde sınav da ekleyeceğiz. Bilişim sınavında verilen soruları kullanabilirsiniz. Umarım faydalı bir içerik olur.
Merhaba. Hadi seninle öncelikle bilgisayarın ne olduğunu öğrenelim.
Yandaki resimde gördüğün gibi bilgisayar bilgiye çok kısa sürede ulaşmamızı sağlayan elektronik bir cihazdır. Yani elektrik ile çalışır. Bilgisayarın çalışabilmesi ve onu kullanabilmen için birçok parçaya ihtiyacı vardır. Bu dersimiz de sana onları tanıtacağım.
Bilgisayarın elle dokunduğumuz gözle gördüğümüz parçalarına DONANIM diyoruz. Donanım parçalarını sana anlatmadan önce aşağıda hazırladığımız videoyu izler misin?
Video biraz hızlı gelmiş olabilir. Ama bence videoda hatırladığın bazı parçalar olmuştur. Donanım parçalarından ilk inceleyeceğimi bir bilgisayarın en önemli parçası olan KASA. Geriye kalan parçaları gruplayarak anlatacağım.
Aşağıda verilen konu anlatımını word belgesi olarak indirmek için tıklayınız. İndirip Word programı ile açarsanız sayfa düzeni daha güzel görüntülenecektir.
Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı ve parçaları bir arada tutan metal ve/veya plastik bir kutudur. Böylece içinde takılı olan parçaların fiziksel bir zarar görmemesi sağlanır.
Bilgisayarın DONANIM parçalarını ikiye ayırıyoruz. Kasanın içinde olanlara İÇ DONANIM; kasanın dışında olanlara DIŞ DONANIM denir.
DIŞ DONANIM PARÇALARI
Bilgisayarda yaptığımız işlemleri görmemizi sağlayan bir dış donanım parçasıdır. Bir kablo ile bilgisayarın kasasına bağlanır. Bir diğer kablosu da elektrik prizine takılır.
Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan bilgisayarın önemli parçalarından birisidir. Bilgisayara bilgiyi klavye ile gireriz.
Ekrandaki sembolleri seçmeye, hareket ettirmeye ve bazı işlemleri yapmaya yarar. Bilgisayara emir verdiğimiz donanımdır.
Bilgisayardaki sesi duymamızı sağlayan donanımlardır. Kulaklık ile sadece kulaklığı takan kişi sesi duyar. Hoparlör ile ortamda bulunan herkes sesi duyabilir.
Bilgisayara sesimizi aktarmaya yarayan donanımdır.
Bilgisayarda yazdığımız yazıları, çizdiğimiz resimleri kağıda aktarmamızı(çıkarmamızı) sağlayan donanımdır.
İÇ DONANIM PARÇALARI
Bilgisayardaki tüm parçalar üzerine takılır. Hepsi arasındaki iletişimi sağlar.
Bilgisayarı yöneten donanımdır. Bilgisayarın beyni diyebiliriz.
Bilgisayardaki bilgilerimizin saklandığı donanımdır. Bilgisayardaki her şeyi buraya kaydederiz.
Bilgisayar çalışırken bilgilerimizin kaydedildiği yerdir. Bilgisayar kapandığında bilgiler buradan silinir.
Bilgisayara elektrik sağlayan donanımdır. Bilgisayarın elektrik fişi bu donanıma bağlanır.
Bilgisayardaki ses ile ilgili verileri işleyerek ilgili donanıma(kulaklık, hoparlör) aktaran iç donanımdır.
Bilgisayardaki görüntüyle ilgili verileri işleyerek monitöre(ekrana) aktaran iç donanımdır.
Bilgisayarın temel parçaları yani donanımlarını öğrenmek için sana bir etkinlik hazırladık. Önce kartta verilen donanımı sen bilmeye çalış, daha sonra kartı döndür ve doğru bilip bilmediğini kontrol et;)
Seninle şimdi köstebek vurmaca oynayalım. Köstebeklerin üzerinde donanımlar ve isimleri yazıyor. Doğru olanı bul ve ona vur;)
Donanım parçalarının isimlerini öğrenmiş misin bakalım. Haydi kendini aşağıdaki alıştırmayı yaparak dene 🙂
Artık donanımları daha iyi anladığını düşünüyorum. Biraz da iç ve dış donanım şeklinde alıştırma yapalım 😉
Konuyla ilgili hazırlanmış örnek sınav örneğini indirmek için tıklayınız.
Sevgili meslektaşım konu ile ilgili olumlu ya da olumsuz eleştirilerini yorum olarak yazarsan seviniriz. Yorumlarınıza göre konularımızı şekillendirmeye çalışacağız.