1. DÖNEM5.SINIF

Neden Bilişim? Sunu İçeriği

NEDEN BİLİŞİM? SUNUSUNUN İÇERİĞİ

 

BİLGİ NEDİR?

Bir konu ya da iş konusunda öğrenilen ya da öğretilen şeylerdir. İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünüdür.

İLETİŞİM NEDİR?

Duygu, düşünce ya da bilgilerin; ses, yazı ya da sembollerle paylaşılmasıdır. Araç kullanarak ya da kullanmadan yapılabilecek bir bilgi alışverişidir.

TEKNOLOJİ NEDİR?

İnsanın hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü.

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ( BİLİŞİM / BİT) NEDİR?

Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan her türlü teknolojiye denir.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

Günlük Yaşam

Bilişim Teknolojilerinin günlük yaşamdaki yeri: Müzik dinlemek, film izlemek ya da eğlenceli herhangi birşey yapmak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Farklı web ve telefon uygulamalarını keşfetmekte, güzel vakit geçirmek için bilgisayar, telefon, tablet ya da oyun konsolları üzerinden oyunlar oynamaktayız.

Eğitim

Bilişim Teknolojilerinin eğitimdeki yeri: Anaokulundan üniversiteye kadar her öğrenci notlarını, devamsızlık bilgilerini ve duyuruları internet üzerinden görebilmektedir. Öğretmenler etkileşimli ders yapmak için bilgisayar/akıllı tahta kullanmakta ve hazırladıkları sunularla veya görsellerle ders planlarını güçlendirmektedir. Birçok üniversite uzaktan eğitim ile açtığı bölümlerle sertifika / diploma vermektedir. Öğrenciler EBA ya da farklı e-öğrenme portallarını kullanarak öğrenme ortamlarını zenginleştirmektedir.

Sağlık

Bilişim Teknolojilerinin sağlıktaki yeri: Hastalığın tanımlanması ve hastaların tedavi sürecinde bilgisayarlı tomografi ve mikro cerrahi yöntemleri kullanılmaktadır. Artık 3B yazıcılarla da protezler ve organlar üretilebilmektedir. Hastalar 182 hattını arayarak veya MHRS (Merkezi Hasta Randevu Sistemi) üzerinden poliklinik randevusu alabilmektedir. Akıllı saatler ile sağlık uygulamaları kullanılabilmekte, kişi günlük yaktığı kalori miktarı ve hareket raporlarına ulaşarak sağlık bilgilerini anında görebilmektedir.

Ulaşım

Bilişim Teknolojilerinin ulaşımdaki yeri: Navigasyon uygulamaları artık hayatımızın önemli bir parçası olmuştur. Gideceğimiz yere en yakın yol tarifini bu uygulamalarla öğrenebilmekteyiz. Herhangi bir ulaşım aracı (Otobüs, Tren, Uçak) bileti almak için bilişim teknolojileri araçlarını kullanmaktayız. Bütün uydular, uçaklar, hızlı trenler bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle daha güçlü hale gelmektedir.

Güvenlik

Bilişim Teknolojilerinin güvenlikteki yeri: Güvenlik kameraları ve sistemleri artık daha akıllı çözümler sunmaktadır. Isı/Işık/Ses sensörleri ile ev ve işyerleri artık daha güvenli bir şekilde korunmaktadır. Akıllı Saatler ile ebeveynler çocuklarını uygulama üzerinden takip edebilmekte, nerede olduğunu anında görebilmektedir.

Bankacılık ve Alışveriş

Bilişim Teknolojilerinin bankacılık ve alışverişteki yeri: Neredeyse her bankacılık işlemi bankaya gitmeden internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. Sesli veya elektronik imzalar ile bankacılık işlemleri yürütülebilmektedir. Ayrıca bankamatikler bilişim altyapısı ile çalışmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapmak ise artık neredeyse herkesin deneyimlemiş olduğu bir tecrübe olmuştur.

İletişim

Bilişim Teknolojilerinin iletişimdeki yeri: Telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolları veya televizyon üzerinden görüntülü/sesli konuşma yapılabilmektedir. Görüntülü konferanslar, seminerler düzenlenebilmekte, bir şirket başka bir ülkedeki çalışanı ile internet üzerinden bir toplantı gerçekleştirebilmektedir. E-posta veya farklı sosyal ağlar üzerinden iletişim kurulabilmektedir.

Sinema ve Televizyon

Bilişim Teknolojilerinin sinema ve televizyondaki yeri: Bilgisayar teknolojisinin gelişmediği yıllarda bir senaryo yazarı kamera ile çekilemeyecek şeyleri senaryosuna dahil edemezdi. Bilgisayar efektlerinin gelişmesi ile senaryo yazarları hayal dünyalarına bir sınır koymadan hikayelerini oluşturmaktadırlar. Yeşil perde çekimler ile zorlu sahneler kolayca üretilebilmektedir. Animasyon teknolojisinin gelişmesi ile de tamamen bilgisayar üretimi, detaylarıyla baş döndürücü animasyon filmleri yapılmaktadır.

Mühendislik ve Mimarlık

Bilişim Teknolojilerinin mühendislik ve mimarlıktaki yeri: Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar arasında mimarlık ve mühendislik üretim ve sanayi ile de bağlantılı bir şekilde gelişim göstermiştir. Günümüzde bir binanın temeli atılmadan önce her türlü detay bilgisayar üzerinde çizilmekte ve tasarlanmaktadır. 3 boyutlu modelleme programları bu alanda fazlaca kullanılmaktadır. Mühendislikte simülasyon yazılımları ile bir ürün daha üretilmeden her türlü testten geçirilmektedir. 3 boyutlu yazıcılar ile prototipler üretilmekte, birçok bilgisayar programı da bu süreçte yer almaktadır.

Üretim ve Sanayi

Bilişim Teknolojilerinin üretim ve sanayideki yeri: Otomobil sanayisindeki gelişmeler, donanım sektöründeki gelişmeler, savunma sanayisindeki gelişmeler başta olmak üzere artık her fabrika daha akıllı ve daha insansız işlemektedir. Endüstri 4.0 ise, üretim ve sanayi teknolojisinde robot teknolojisi ile beraber gelinecek son noktayı tanımlamak adına ortaya çıkmış bir kavramdır.

DONANIM NEDİR?

Bir bilgisayar sistemini oluşturan ve fiziksel olarak dokunulabilen araçların tümüne donanım denir.

YAZILIM NEDİR?

Bilgisayar donanımının istenilen amaçlar doğrultusunda çalıştırılmasıyla kullanıcının bilgisayarda istediği işlemleri yapabilmesini sağlayan programlardır.

ARAYÜZ NEDİR?

Elektronik cihazlardaki yazılımların kontrolü amacıyla kullanılan ortak yüzeylere verilen isimdir.

ETKİLEŞİM NEDİR?

Teknolojik araçların arayüzleri aracılığıyla bizimle kurdukları iletişimdir.

İNTERNET NEDİR?

Diğer bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuş ve farklı noktalar arasında elektronik veri alışverişine olanak sağlayan dünyaca yaygın ağ sistemidir.

 

 

Not: Bu sayfa 5. Sınıflar -> 1. Hafta – Bilişimle Tanışıyorum konusu için hazırlanmıştır.  

 

 

 

Bizi takip edin:
Pin Share

One thought on “Neden Bilişim? Sunu İçeriği

  • Merhaba öğretmenim bilgi bir konu yada öğrenilen şey. İletişim yapabilecek bilgi alış verişi. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak. Bit bilginin toplanması ve o bilginin saklanması Donanım bilgisayar sistemini oluşturan fiziksel dokunula bilen araçların tümüne donanım denir. Yazılım istenilen araçlar doğrultusunda işlemleri yapan programdır. Arayüz cihazlardaki yazılımları ortak yüzeylere verilen isim dir bu şekilde mi öğretmenim göndermemiz gerekiyor

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir