1.DÖNEM7.SINIF

7. Sınıflar -> 18.Hafta –2D Animasyon Programları( Pivot)

Merhaba Gençler! Bu haftadan itibaren sizlerle birlikte 2D animasyon programlarını incelemeye başlayacağız. Eğlenceli bir konu olduğunu düşünüyorum ve eminim ilginizi çekecektir. BT sınıfındaki bilgisayarlarımızda Pivot uygulaması yüklüydü. Konuyu derslerimizde anlatmasak bile teneffüslerde uygulamayı karıştırıp çok güzel animasyon oluşturan arkadaşlarınız olduğunu hatırlıyorum. Biz bu seneki derslerde de eminim çok güzel çalışmalar oluşturacaksınız. Hadi o zaman başlayalım.

İlk olarak bazı terimlerin açıklamasıyla derse başlayalım. Peki ne bu terimler ; Animasyon , Sahne , Figür , Arka Plan  ve Kare.

Animasyon : Resimlerin ya da hareketsiz nesnelerin , film gösterimi sırasında hareket ediyormuş hissi verecek şekilde düzenlenmesine ve bir senaryonun canlandırılmasına denir. Geçen senelerde Scratch programında kuklaların kılıklarını değiştirerek sanki hareket ediyormuş  gibi yapıyorduk hatırlarsanız. İşte animasyon programında da aynı mantıkla çalışıyor. 

Sahne: Animasyonun sergilendiği alana denir.

Figür : Animasyonda hareket ettirilen resim ya da nesneye denir.

Arka Plan : Sahnenin arkasında yer alan tek renk ya da resme denir.

Kare : Figürün animasyon sırasında birbirinden farklı her görüntüsüne denir. Bu görüntüler arka arkaya oynatılarak figür hareket ediyormuş hissi verilir.

Şimdi gelelim bir animasyon yapacağımız zaman kullanabileceğimiz uygulamalara. Animasyonlar 3 Boyutlu ve 2 Boyutlu olmak üzere iki çeşitte oluşturulabilir. 3 boyutlu animasyonlar daha profesyonel olduğu için bilgisayarlarımızın donanım özelliklerinin üst düzey olmasını gerektirir. Özellikle animasyonu oluşturup render ( yani paketleme) aşamasında orta düzeyde bir cihazda sorun yaşayabiliriz. Bizler derslerimizde 2 Boyutlu animasyon programlarını ele alacağız.

Yatay ve dikey olmak üzere iki boyut kullanarak sahnedeki nesnelerin hareket ettirilmesiyle animasyon oluşturan uygulamalara 2D ( iki boyutlu ) Animasyon Uygulaması denir. Bu uygulamalara örnek olarak Toon Boom , Synfig Studio , CrazyTalk Animator, Anime Studio , Digicel FilipBook , Pivot Animator , Animaker , Pencil2D, PowToon , Renderforest  ,Animation Paper  çok sayıda uygulama sayabiliriz. Bunların bir çoğu ücretli yazılımlar olup trial versiyonlarını deneyebilirsiniz.

Biz bu hafta sizlerle Pivot Animator uygulamasını inceleyeceğiz. O zaman Pivot Animator uygulamasının  kurulumundan başlayalım. İlk olarak bilgisayarınıza kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bunun için https://pivotanimator.net/Download.php   adresine giriyoruz. Bu site Pivot Animator uygulamasının resmi sitesi. Download  bölümde  2 versiyonunun kurulum dosyalarını bedava indirebilirsiniz. Bizler en son sürüm olan Pivot Animator 4.2.8 versiyonunu bilgisayarımıza indirip kuracağız. İndirme işlemini yaptıktan sonra dosyaya tıklayıp ileri ileri demeniz yeterli uygulama hızlı bir şekilde bilgisayarınıza kurulmuş olacak. Kurulum bitince masaüstüne    böyle bir simge eklenecek bu simgeye tıklayarak uygulamayı başlatabilirsiniz.

Haydi Pivot Animator Uygulamasının ekran elemanlarını tanıyalım. Aşağıdaki resmi dikkatli inceleyin.

1: Menü Çubuğu. Uygulamada kullanacağınız komutların listelendiği bölüm. Kaydet , Geri Al vb…
2:  Kareler. Animasyonu oluşturmak için figürün sırayla görüntülerinin eklendiği bölüm.
3: Şu anda seçili karenin gösterir
4: Karenin kaç kere tekrarlandığını gösterir
5: Seçili kareyi siler
6: Seçili karenin kopyasını çıkarır
7: Kopyası alınan kareyi yapıştırmayı sağlar
8:  Animasyonu çalıştır
9: Animasyonu durdur
10: Sahnenin arkaplanını değiştirir
11: Yeni figür ekler
12: Figürü siler
13: Figürü sahnenin ortasına yerleştirir.
14: Figürün rengini değiştirir.
15: Figürü öne getirir.
16:  Figürü kopyalar.
17: Figürü boyutunu ayarlar.
18: Figürü düzenler.
19: Figürün yönünü değiştirir.
20:  İki figürü birleştirir.
21: Figürü arkaya getirir.
22: Figürü yapıştırır.
23: Yeni kare ekler.

Pivot Animator uygulamasının kurulumu , ekran elemanlarının tanıtımını ve basit bir el sallama animasyonun nasıl yapıldığını aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.

Hadi ne duruyorsunuz bu kadar basit ve bir o kadar eğlenceli uygulamayı bilgisayarına kurup sen de animasyonlar yapmayı deneyebilirsiniz. Haftaya Pivotta daha detaylı animasyonlar yapacağız. Bir dahaki dersimizi kaçırmayın derim 🙂

 

NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına  Evraklar/Günlük Plan/ 7.Sınıf/18.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.

 

Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir