3D Tasarım Nedir? Temel Kavramları
3D Tasarım Nedir? Temel Kavramları
Merhaba bu yazımızda 3d Tasarım hakkında temel kavramlara değineceğiz. 3D Tasarım, genel olarak bilgisayar grafikleri kullanarak 3D modelleme için özel programlar ile canlı veya cansız bir nesnenin üç boyutlu matematiksel modelinin geliştirilmiş haline denir. Peki bu boyut olayı nedir? İsterseniz öncelikle buradan başlayalım.
Boyut : Bir cismin herhangi bir yöndeki uzunluğuna denir. Canlı veya cansız her türlü nesnenin boyutu vardır. Çünkü nesnelerin herhangi bir yönde belirli bir uzunlukları vardır.
- Hiçbir yönde uzunlukları olmayan nesnelere 0 boyutlu nesne denir. Bu matematiksel bir kabullenmedir. Aslında 0 boyutlu nesne yoktur. 0 boyutu göstermek için nokta (.) simgesi seçilmiştir.
- Tek yönde uzunluğu olan nesnelere 1 boyutlu nesne denir. Buna matematikteki doğru parçası yani çizgi örneği gösterilebilir.
- İki yönde uzunluğu bulunan nesnelere 2 boyutlu nesne denir. Bu boyutlar genellikle en ve boy olarak ifade edilir. 2 boyutlu nesneler bir alana sahiptirler. Buna kare, daire, üçgen gibi geometrik şekiller örnek gösterilebilir. Günlük hayatta ise bir nesnenin gölgesi veya televizyon ekranlarında gördüğümüz görüntüler2 boyuta örnek gösterilebilir.
- Üç yönde uzunluğu bulunan nesnelere ise 3 boyutlu nesne denir. Bu boyutlar en(genişlik), boy (uzunluk) ve yükseklik(derinlik) olarak ifade edilir. 3 boyutlu nesneler bir hacme sahiptir. Matematiksel olarak küp, prizma, küre gibi cisimler 3 boyutlu nesnelere örnek gösterilebilir. Gerçek hayatta ise her nesne 3 boyutludur diyebiliriz. İnsanlar, sandalyeler, bilgisayarlar, binalar, kablolar, ağaçlar, karıncalar 3 boyutlu nesnelere örnek gösterilebilir.
Koordinat Sistemi
Tek boyutlu nesnelerin uzunluğunu ölçmek için sayı doğrusu yeterli olur.
2 boyutlu nesnelerin uzunluklarını ölçmek için ise 2 boyutlu koordinat sistemi gerekir. Düzlemde iki dik çizgi (x ve y) verilsin. Bu düzlemdeki bir noktanın koordinatları bu çizgilere göre işaretli mesafesi ile belirtilir.
3 boyutlu nesnelerin uzunluklarını ölçmek için ise 3 boyutlu koordinat sistemine ihtiyaç vardır. x ve y yönlerine z yönü de eklenerek 3. boyut geliştirilmiştir. Bir noktanın evrendeki yerini ancak 3 boyutlu koordinat sistemi ile belirleyebiliriz.
NOT: 3 boyutlu modelleme ve baskı, kendi ürünlerimizi gerçek boyut ve maddelerle üretmeden önceki prototip halini yapmak için ya da günlük hayatta kullanabileceğimiz küçük mekanik aletler, kalemlik, oyuncak, biblo gibi basit ve kullanışlı eşyalar üretmek için kullanılabilir.