6. Sınıflar -> 13. Hafta – Sayılarla Oynuyorum(Microsoft Excel)
Sayılarla Oynuyorum
Merhaba çocuklar! Bu haftadan itibaren ” Ürün Oluşturma ” adında yeni bir üniteye başlayacağız. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu ünite de yeni yazılımlar öğrenip , onları kullanarak ufak projeler oluşturacağız. Bu haftaki konumuz “Elektronik Tablolama Programları”. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu haftadan itibaren bilgisayar ortamında sizlerle tablolar yapmaya başlayacağız. Peki bu “Elektronik Tablolama Programları ne işe yarar? “
Elektronik tablolama programları sayesinde bilgisayar ortamında tablolar oluşturabiliriz. Bu tablolara veri girişi yapabilir aynı zaman da bu verilerle matematiksel , mantıksal vb.. işlemler yapabiliriz. Bu girilen verileri filtreleyebilir , sıralayabiliriz. Bu verilerle grafikler oluşturabiliriz.
Elektronik tablolama programları deyince akla gelen ilk yazılım Microsoft tarafından yayınlanan Excel programıdır. Excel lisanslı bir yazılımdır. Bunun yanında ücretsiz elektronik tablolama programları da bulunur. Ücretsiz elektronik tablolama programlarına örnek verecek olursak Google E-Tablolar ( Google Sheet) , Libre Office Hesap Tablosu , Open Office Hesap Tablosu.
Biz derslerimiz de bu sene Microsoft Excel programını kullanacağız. Geçen sene ücretsiz olması bakımından Google E-tabloları kullanmıştık. Ama bu sene bilişim sınıfımızda bilgisayarlarımızda Microsoft Office programımız yüklü olduğu için Excel tercihimiz oldu.
Haydi o zaman öncelikle Excel programının arayüzünü tanıyalım.
Videodaki önemli bilgileri şöyle özetleyelim.
Excel ekranını oluşturan bölümleri hatırlamak için aşağıdaki resmi inceleyelim.
Excel’de Çalışma Sayfası Sütun, Satır ve Hücrelerden oluşur. Çalışma sayfasında Harflerle gösterilen dikey bölümlere SÜTUN , sayılarla gösterilen yatay bölümlere SATIR , satır ile sütunun birleştiği bölümlere ise HÜCRE denir.
Sütunlar harfler ile isimlendirilir A Sütunu , F Sütunu vb….
Satırlar sayılar ile isimlendirilir 1. Satır , 125. Satır vb..
Hücreler ise önce bulunduğu sütunun adını sonra ise satırın adını alır A1 Hücresi , D67 Hücresi vb…
Bu isimlendirmeler özellikle formül yazarak veriler ile işlemler yaparken önemlidir. Haydi hücre adlarıyla ilgili alıştırmamızı yaparak bu konuyu pekiştirelim.
Hücre Adı Etkinliği
Hesap Tablosu Uygulaması Genel Özellikler Etkinliği
Microsoft Excel programında veri girişi, veri düzenleme, hücre biçimlendirme, koşullu biçimlendirme gibi sık kullanılan özellikleri anlatan videoyu izleyelim.
Microsoft Excel programında bir tabloyu nasıl hazırlarız? Basit ve hızlı bir şekilde öğrenelim mi?
Videoyu izlediğimize göre birkaç alıştırma yaparak konuyu pekiştirelim.
Çalışma Kağıdını indirmek için TIKLAYINIZ
Not: Derslerinizde Google E-Tabloları kullanacaksınız. Ders anlatımına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
NOT: Daha ayrıntılı bilgi için Microsoft Excel – Veri Giriş ve Düzenleme yazımızı inceleyebilirsiniz.
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 6.Sınıf/13.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.
Sınavda çıkarmış
cok ı ııııııııııı