6. SINIF ROBOTİK KODLAMA

Robotik Kodlama 6. Sınıf ->14. Hafta -Işık Sensörü

Merhabalar! Tinkercad ile Arduino devrelerinde sesnsörleri kullanmaya bu hafta da devam edeceğiz. Bu hafta sizlerle ” LDR Işık Sensörünü” tanıyıp ufak çaplı projeler yapacağız.

İlk olarak “LDR Işık Sensörünü” tanımayla dersimize başlayalım.

LDR; Light Dependent Resistor yani “Işığa Bağımlı Direnç” anlamına gelen kelimelerin baş harflerinden oluşur. Fotodirenç olarak da adlandırılan devre elemanıdır. Dış ortamın fiziksel etkisine bağlı olarak çıktı değerlerini değiştirdiği için bir sensör olarak tanımlanabilir.

Ters orantılı bir çalışma prensibine sahiptir. Yani üzerine düşen ışık değeri arttıkça sahip olduğu direnç değeri azalırken, üzerine düşen ışık değeri artıkça sahip olduğu direnç artar. Bu özelliği sebebiyle LDR devrede bir ON-OFF şeklinde anahtarlama görevinde bulunur.Günlük hayatta LDR sensörü alarmlarda, anahtarlama cihazlarında, sokak aydınlatmalarında kullanılabilirler.

LDR, her ışık koşulunda farklı direnç değerine sahip olduğu için bir analog sensördür. Bu nedenle Arduino kartı üzerindeki A0-A5 aralığındaki analog girişlerden birine takılması uygundur. 

LDR bir direnç olduğu için bacakları arasında artı ve eksi ayrımı yoktur. LDR’ nin bir bacağı Arduino’ dan gelen 5V hattına , diğer bacağı hem Arduino kartının analog pinlerinden birine  hem de 10K direnç ile GND hattına bağlanmalıdır. LDR direnci ortamdaki ışık miktarına göre değişecek, analog  pininin giriş gerilimi de LDR direncine göre değişecektir. Böylece analog pininde okunan gerilim miktarı; ortamdaki ışık miktarı hakkında bilgi verecektir.

Aşağıdaki videoyu izleyerek LDR Işık sensörünün Tinkercad uygulamasında nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

 

 

Haydi gelin LDR Işık sensörünü bir devrede kullanalım. LDR Işık sensörü 0 ile 1023 arasında değer almaktadır. Ortamdaki ışık şiddeti 900’den küçük ise ortamı karanlık olarak algılasın ve LED yansın. Değilse ortam aydınlık olarak algılasın .LED sönsün ve  Buzzer çalmaya başlasın.

Bu projede kullanılacak devre elemanları nelermiş onları öğrenmek ile başlayalım.

Şimdi Tinkercad’i açalım. “Circuits” bölümüne tıklayalım. Yeni devre diyelim ve yukarıdaki listede yer alan elemanları aşağıdaki resme göre bağlayarak devremizi oluşturalım.

Kod kısmına gelelim ve aşağıdaki kodları yazalım. Kodları yazdıktan sonra Simülasyonu Başlat’a tıklayalım. Projenin başında LED’in yandığını göreceğiz.  LDR Işık sensörünün üzerinde aydınlığa doğru derecemizi  arttıralım. 900’dan sonra Led’in söndüğünü ve Buzzer’ın çalıştığını göreceksiniz. Karanlığa doğru derece değiştirilirse  Led tekrardan yanacak ve Buzzer susacaktır.

Devre kurulumu ve kodların yazılımını videoyu izleyerek de öğrenebilirsiniz.

 

Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına  Evraklar/Günlük Plan/ Robotik Kodlama 6.Sınıf/2.dönem 14. Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.

Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir