Robotik Kodlama 6. Sınıf ->13. Hafta -Sıcaklık Sensörü
Merhabalar! Tinkercad ile Arduino devreleri kurmaya devam ediyoruz.Bu haftadan itibaren sensörleri tanıyıp sensörler kullanarak devreler kurmaya başlayacağız. Bu hafta ” Sıcaklık Sensörünü” kullanmayı öğreneceğiz.
İlk olarak “Sıcaklık Sensörünü” tanımayla dersimize başlayalım.
Sıcaklık sensörü, hassas sıcaklık ölçümü yapılması sağlayan, bulunulduğu entegrenin sıcaklığı ölçmeye yarayan sensördür.
Bu sensör bulunduğu devre ortamının sıcaklığını ölçerek, olağandışı durumlarda sistemin tehlikeye girmesi engellemek amacıyla kullanılır. Bu sensör oldukça hassas ölçümler yapmaktadır.
Sıcaklık sensörünün 3 tane bacağı vardır. Güç , Analog Out ve GND bacağı. Arduino karttaki analog pinlere bağlanarak ortam sıcaklığı değerinin alınması sağlanır.
Güç bacağı Arduino karttaki 5V pinine , Analog Out bacağı Arduino karttaki Analog pinlerden birine , GND bacağı ise Arduino karttaki GND pine bağlanır. Aşağıdaki resmi inceleyerek Sıcaklık Sensörünün nasıl bağlantılarının oluşturulduğunu görebilirsiniz.
Haydi gelin sıcaklık sensörünü bir devrede kullanalım. Ortam sıcaklığı 40 ve 40’dan yüksek olduğunda led yanmaya ve Buzzer’dan ses geleye başlayan bir proje geliştirelim.
Bu projede kullanılacak devre elemanları nelermiş onları öğrenmek ile başlayalım.
Şimdi Tinkercad’i açalım. “Circuits” bölümüne tıklayalım. Yeni devre diyelim ve yukarıdaki listede yer alan elemanları aşağıdaki resme göre bağlayarak devremizi oluşturalım.
Kod kısmına gelelim ve aşağıdaki kodları yazalım. Kodları yazdıktan sonra Simülasyonu Başlat’a tıklayalım. Sıcaklık sensörünün üzerindeki sıcaklığı arttıralım. 40’dan sonra Led’in yandığını ve Buzzer’ın çalıştığını göreceksiniz. Sıcaklığı düşürünce ise Led sönecek ve Buzzer susacaktır.
Devre kurulumu ve kodların yazılımını videoyu izleyerek de öğrenebilirsiniz.
Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ Robotik Kodlama 6.Sınıf/2.dönem 13. Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.