Dijital Sanatlar -> 5. Hafta – 2D Animasyon (Pivot)
Herkese merhabalar. Bu hafta konumuzda 2D animasyon hazırlama programlarından birisi olan Pivot uygulamasını kullanacağız. Geçen hafta Pivot nedir? konuşmuştuk ama kısaca yeniden hatırlayalım ve kurulumunu öğrenelim.
Pivot Animator Nedir?
Pivot Stickfigure Animator, çöp adamlar ile animasyon yapmayı sağlayan bir program. Yapımcısı Peter Bone, ana dili İngilizce’dir. Pivot’u diğer animasyon programlarından ayıran özelliği, hep çöp adam gibi figürler kullanılarak yapılmasıdır.
İlk olarak bazı terimlerin açıklamasıyla derse başlayalım. Peki ne bu terimler ; Animasyon , Sahne , Figür , Arka Plan ve Kare.
Animasyon : Resimlerin ya da hareketsiz nesnelerin , film gösterimi sırasında hareket ediyormuş hissi verecek şekilde düzenlenmesine ve bir senaryonun canlandırılmasına denir. Geçen senelerde Scratch programında kuklaların kılıklarını değiştirerek sanki hareket ediyormuş gibi yapıyorduk hatırlarsanız. İşte animasyon programında da aynı mantıkla çalışıyor.
Sahne: Animasyonun sergilendiği alana denir.
Figür : Animasyonda hareket ettirilen resim ya da nesneye denir.
Arka Plan : Sahnenin arkasında yer alan tek renk ya da resme denir.
Pivot Animator Nasıl Kurulur?
O zaman Pivot Animator uygulamasının kurulumuna başlayalım. İlk olarak bilgisayarınıza kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor. Bunun için https://pivotanimator.net/Download.php adresine giriyoruz. Bu site Pivot Animator uygulamasının resmi sitesi. Download bölümde 3 versiyonunun kurulum dosyalarını bedava indirebilirsiniz. Bizler 2. sürüm olan Pivot Animator 4.2 versiyonunu bilgisayarımıza indirip kuracağız. İndirme işlemini yaptıktan sonra dosyaya tıklayıp ileri ileri demeniz yeterli uygulama hızlı bir şekilde bilgisayarınıza kurulmuş olacak. Kurulum bitince masaüstüne böyle bir simge eklenecek bu simgeye tıklayarak uygulamayı başlatabilirsiniz.
Haydi Pivot Animator Uygulamasının ekran elemanlarını tanıyalım. Aşağıdaki resmi dikkatli inceleyin.
1: Menü Çubuğu. Uygulamada kullanacağınız komutların listelendiği bölüm. Kaydet , Geri Al vb…
2: Kareler. Animasyonu oluşturmak için figürün sırayla görüntülerinin eklendiği bölüm.
3: Şu anda seçili karenin gösterir
4: Karenin kaç kere tekrarlandığını gösterir
5: Seçili kareyi siler
6: Seçili karenin kopyasını çıkarır
7: Kopyası alınan kareyi yapıştırmayı sağlar
8: Animasyonu çalıştır
9: Animasyonu durdur
10: Sahnenin arkaplanını değiştirir
11: Yeni figür ekler
12: Figürü siler
13: Figürü sahnenin ortasına yerleştirir.
14: Figürün rengini değiştirir.
15: Figürü öne getirir.
16: Figürü kopyalar.
17: Figürü boyutunu ayarlar.
18: Figürü düzenler.
19: Figürün yönünü değiştirir.
20:İki figürü birleştirir.
21: Figürü arkaya getirir.
22: Figürü yapıştırır.
23: Yeni kare ekler.
Pivot Animator uygulamasının kurulumu , ekran elemanlarının tanıtımını ve basit bir el sallama animasyonun nasıl yapıldığını aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.
Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ Dijital Sanatlar /2.dönem 5.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.