ARDUINO (TINKERCAD)

Ders 10 : RGB Led

Merhabalar ! Tinkercad ile Arduino derslerimizin yenisinde yine sizlerleyiz. Bu dersimizde

bir Led çeşidi olan RGB Led ile devre kurup bunu nasıl kodlandığını öğreneceğiz. Devreye geçmeden önce ilk olarak RGB Led hakkında biraz bilgi verelim.

RGB LED ismini RED- BLUE- GREEN kelimelerinden almaktadır. Tek bir LED olmasına rağmen içerisinde temel renk olan kırmızı, yeşil ve mavi renk ışık yayan diyota sahiptir. Bu üç ana rengi karıştırarak istediğimiz renkte ledin yanmasını sağlayabiliriz.

Normal Led ‘in 2 bacağı olduğu halde RGB Led ‘in 4 bacağı vardır. Kırmızı ,Mavi ,Yeşil ve Katot bacaklarıdır.

RGB Led hakkında bilgi edindiğimize göre devremizi kurabiliriz. Bu devremizde tek RGB Led kullanarak sırasıyla Kırmızı , Mavi ve Yeşil renklerinde Led’in yanmasını yapacağız. İlk olarak devre elemanlarımızı belirlemekle işe başlayalım.

Şimdi Tinkercad’i açalım. “Circuits” bölümüne tıklayalım. Yeni devre diyelim ve yukarıdaki listede yer alan elemanları aşağıdaki resme göre bağlayarak devremizi oluşturalım.

RGB Led in 4 bacağı var demiştik. İlk bacağı Kırmızı onu dijital pinlerden 3 numaraya bağladık. 2.bacağı Katot yani (-) bacak onu GND pine bağladık. 3.bacağı Mavi onu dijital pinlerden 5 numaraya bağladık. 4. Bacağı Yeşil onu da dijital pinlerden 6 numara bağladık. Devremiz tamamlanmış oldu.

Şimdi kodlarımızı yazalım. Devremizde ilk önce 1 sn. boyunca Kırmızı yanacak sonra 1 sn. boyunca Mavi ve en son 1 sn. boyunca Yeşil yanacak.Kodları yazarken pin numaralarına ve renk sıralamasına dikkat edilmelidir.

Devre kurulumu ve kodların yazılımını videoyu izleyerek de öğrenebilirsiniz.

 

Bizi takip edin:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir