Dijital Sanatlar -> 4. Hafta – Animasyon Teknikleri-2
Herkese merhabalar. Bu hafta Seçmeli Dijital Sanatlar dersimizde Animasyon konusuna devam ediyoruz. Bir önceki dersimizde Animasyon nedir? Tarihsel Gelişimi, Animasyon Türleri konularına değinmiştik. Bu hafta ise Animasyon Yapım Teknikleri hakkında konuşacağız, videolarımızı izledikten sonra 2D (2 Boyutlu) animasyon programlarından olan Pivot Uygulamasına başlangıç yapacağız.
Önce geçen haftayı hatırlayacağımız kısa bir test çözerek başlayalım.
Bu haftaki konumuza Animasyon Yapım Teknikleri videomuzu izleyerek başlayalım.
Aşağıdaki etkinliğimizi tamamlayarak konumuzu pekiştirelim.
3DMadMax youtube kanalının öneri olarak hazırladığı “En iyi 2D Animasyon Programları”ndan bahseden videoyu izleyelim.
OFG Animation Studio youtube kanalının hazırladığı Adobe Character Animator programı kullanarak animasyon yapma videosunu izleyelim. Kanalda daha fazla anlatım videosuna ulaşabilirsiniz. Eğer bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz anlatım yönünden oldukça başarılı bir youtube kanalı. Takip etmenizi öneririz.
Pivot Animator Nedir?
Pivot Stickfigure Animator, çöp adamlar ile animasyon yapmayı sağlayan bir program. Yapımcısı Peter Bone, ana dili İngilizce’dir. Pivot’u diğer animasyon programlarından ayıran özelliği, hep çöp adam gibi figürler kullanılarak yapılmasıdır.
İlk olarak bazı terimlerin açıklamasıyla derse başlayalım. Peki ne bu terimler ; Animasyon , Sahne , Figür , Arka Plan ve Kare.
Animasyon : Resimlerin ya da hareketsiz nesnelerin , film gösterimi sırasında hareket ediyormuş hissi verecek şekilde düzenlenmesine ve bir senaryonun canlandırılmasına denir. Geçen senelerde Scratch programında kuklaların kılıklarını değiştirerek sanki hareket ediyormuş gibi yapıyorduk hatırlarsanız. İşte animasyon programında da aynı mantıkla çalışıyor.
Sahne: Animasyonun sergilendiği alana denir.
Figür : Animasyonda hareket ettirilen resim ya da nesneye denir.
Arka Plan : Sahnenin arkasında yer alan tek renk ya da resme denir.
Kare : Figürün animasyon sırasında birbirinden farklı her görüntüsüne denir. Bu görüntüler arka arkaya oynatılarak figür hareket
ediyormuş hissi verilir.
Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ Dijital Sanatlar /2.dönem 4.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.