6. Sınıflar -> 17. Hafta –Ses Ve Video İşleme
SES VE VİDEO İŞLEME
Merhaba Çocuklar! Evet bu yıl ki ilk konumuza başlayalım :)) İlk olarak “Ses ve görüntü dosyaları nasıl oluşuyor ?” , “Ses ve görüntü dosya uzantıları neler?” ve ” “Hangi donanımlar gerekli ses ve görüntü işlemek için?” bu soruların cevaplarını öğrenmek için aşağıdaki animasyonu izleyerek başlayalım.
Bakalım animasyondaki bilgileri iyi kavrayabilmiş miyiz? Bunun için ufak bir alıştırma yapmaya ne dersiniz?
SES VE VİDEO DOSYALARI
Genel bilgilerimizi öğrendiğimize göre artık ses ve video işleme ile bilgili bilgilere sıra geldi. Bunun için ilk olarak ses ile ilgili yazılımlardan biraz bahsedelim.
Bilgisayar sistemlerinde kendi sesimizi kaydedip ses dosyası oluşturabiliriz. Hatta bu sesimize müzik ekleyebilir, hatalı kısımları silebiliriz. Bunun için ses işleme programları kullanılır. İlk olarak bilgisayarınıza ses kaydetme işlemini nasıl yaparsınız bundan bahsederek konuya başlayalım. Bunun için bilgisayarınızdaki Ses Kaydedici uygulamasını kullanabilirsiniz. Bilgisayarda ses kaydı yapacaksanız bir mikrofona ve kayıtlarınızı dinlemek için hoparlör veya kulaklığa ihtiyacınız var. Eğer bir dizüstü bilgisayardan bu işlemi yapacaksanız zaten entegreli olarak bir mikrofona ve hoparlöre sahipsiniz. Gerekli donanımlara sahipseniz artık kayıt işlemini yapabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.
Not : Gerçi artık akıllı telefonlar bu işleri daha kolay yapmanızı sağlıyor. Akıllı telefonunuzun bu özelliğini de ses kaydetmek için tercih edebilirsiniz. Akıllı telefonunuzun arama bölümüne “ses” yazarsanız kayıt ile ilgili uygulama listelenecektir.
Şimdi gelelim ses dosyaları üzerinde değişiklik yapabileceğimiz yazılımlara. Bu tarz yazılımlara biz ” Ses İşleme” yazılımları adını veriyoruz. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ses işleme yazılımlarına bir kaç örnek verecek olursak ; Audacity , Nero WaveEditor, Ocenaudio ve Free Audio Editor sayabiliriz. Biz bu dersimizde en çok tercih edilen Audacity yazılımdan bahsedeceğim.
Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.Audacity ile ses kaydedebilir , ses dosyaları üzerinde kes, yapıştır, birleştir gibi düzenleme işlemleri yapılabilir , ses dosyaları üzerinde çok çeşitli etkiler (efekt) gerçekleştirebilirsiniz.
Hadi başlayalım kullanmaya! İlk işimiz bilgisayarımıza ücretsiz olan Audacity yazılımı indirmek ile başlayalım. Audacity yazılımını indireceğiniz siteye ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Audacity yazılımını nasıl bilgisayarınıza yükleyeceğinizi ve kullanacağınızı öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Hadi gelin Audacity ile örnek bir uygulama yapalım. Elimizde 2 tane ses dosyası var. Onları birleştirip , belirli yerlerini silerek fon müziği olan bir şiir ses dosyası oluşturalım. Bu örnek için Nazım Hikmet’in kendi sesinden “Memleketim” şiirini ve bir fon müziği kullandım. Bu dosyalara ulaşmak için TIKLAYINIZ.
İsterseniz kendi şiir ve fon müziğinizle de bu çalışmayı yapabilirsiniz. Bu çalışmayı nasıl yaptığımı aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.
Sizlerde kendi sesinizi kaydederek ve müzik ekleyerek kendi ses dosyalarınızı oluşturabilirsiniz. Hatta kendi demolarınızı bile yapabilirsiniz. Eminim çok güzel çalışmalar ortaya çıkacaktır 🙂
ÇALIŞMA SAYFASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 6.Sınıf/17.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.
yaptı öğretmenim.
Ògretmenim testleri yaptim videolarida izledim game show da çok eğlendim ellerinize sağlık 😍😍
Ògretmenim testleri yaptim videolarida izledim game show da çok eğlendim ellerinize sağlık
öğretmenim testleride yaptım çok güzeldi gameshow testide çok heycanlıydı iyi akşamlar