6. Sınıflar -> 13. Hafta – Sayılarla Oynuyorum(Microsoft Excel)
Sayılarla Oynuyorum
Merhaba çocuklar! Bu haftadan itibaren ” Ürün Oluşturma ” adında yeni bir üniteye başlayacağız. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu ünite de yeni yazılımlar öğrenip , onları kullanarak ufak projeler oluşturacağız. Bu haftaki konumuz “Elektronik Tablolama Programları”. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu haftadan itibaren bilgisayar ortamında sizlerle tablolar yapmaya başlayacağız. Peki bu “Elektronik Tablolama Programları ne işe yarar? “
Elektronik tablolama programları sayesinde bilgisayar ortamında tablolar oluşturabiliriz. Bu tablolara veri girişi yapabilir aynı zaman da bu verilerle matematiksel , mantıksal vb.. işlemler yapabiliriz. Bu girilen verileri filtreleyebilir , sıralayabiliriz. Bu verilerle grafikler oluşturabiliriz.
Elektronik tablolama programları deyince akla gelen ilk yazılım Microsoft tarafından yayınlanan Excel programıdır. Excel lisanslı bir yazılımdır. Bunun yanında ücretsiz elektronik tablolama programları da bulunur. Ücretsiz elektronik tablolama programlarına örnek verecek olursak Google E-Tablolar ( Google Sheet) , Libre Office Hesap Tablosu , Open Office Hesap Tablosu.
Biz derslerimiz de bu sene Microsoft Excel programını kullanacağız. Geçen sene ücretsiz olması bakımından Google E-tabloları kullanmıştık. Ama bu sene bilişim sınıfımızda bilgisayarlarımızda Microsoft Office programımız yüklü olduğu için Excel tercihimiz oldu.
Haydi o zaman öncelikle Excel programının arayüzünü tanıyalım.
Microsoft Ofis Yazılımını kurduğunuzda paket içinde yüklenen Excel programının simgesi yanda gördüğünüz şekildedir. Eğer masaüstü kısayol oluştur seçeneğini tiklediyseniz masaüstünüzde bu simgeyi görürsünüz. Ya da başlat menünüzden programa ulaşabilirsiniz.
Programı açtıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü sizi karşılayacak. Gördüğünüz gibi Excel programı, metin düzenleme programları gibi düz bir sayfadan ibaret değil. Kılavuz çizgilerinin oluşturduğu küçük kutucuklardan oluşuyor.
Şimdi ayrıntılarıyla bu alanların ne işe yaradıklarına bakalım 🙂
Başlık Çubuğu : Excel çalışma kitabının ismini yer aldığı bölümdür. Kaydedilmemiş dosyalar Kitap1, Kitap2, … şeklinde gözükür. Kaydettiğiniz zaman verdiğiniz isimle değişir.
Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Bu bölümde varsayılan olarak Kaydet, Geri Al, Yinele düğmeleri yer alır. İsterseniz bunlara ekleme ya da çıkarma yapabilirsiniz. En çok kullandığınız düğmeleri eklemek işinizi kolaylaştırır.
Özellik Arama Kutusu : Kutu içerisine yazdığınız özelliği programın uygulamasını sağlıyor. Örneğin bir tablo hazırladınız. Özellik arama kutusuna filtre yazıp Filtre Uygula seçeneğini seçtiğiniz de hemen başlıklarınıza filtre uyguluyor.
Sekmeler ve Şerit : Dosya, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Formüller, Veri, Gözden Geçir, Görünüm başlıkları sekme olarak adlandırılır. Sekmelerde işlemler yapabilmenizi sağlayan düğmeler bulunur. Düğmelerin yer aldığı bölüm ise şerit olarak adlandırılır. Alttaki görüntüde Ekle sekmesi ve şerit üzerinde bulunan düğmeler mevcut.
Ad Kutusu: Seçilen hücrenin adını belirtir. Hücreler bağlı bulundukları sütun başlığı ve satır numarası ile adlandırılır.
Formül Çubuğu : Hücreye girilen içeriği (metin, sayı, formül, vb.)gösterir.
Sütun Başlıkları – Satır Başlıkları : Sütun isimlerini (Soldan sağa A,B,C,vb.) ve satır numaralarını ( Yukarıdan aşağıya 1,2,3,vb.) gösterir. Her çalışma sayfası; 256 sütun (A – IV) ile 65536 satırdan oluşur.
Hücre: Satır ve sütunların kesişmesiyle oluşan kutucuklardır.
Kılavuz Çizgileri : Hücreleri birbirinden ayırmak için kullanılan çizgilerdir. (Yazıcıdan çıktı alındığında gözükmezler.)
Çalışma Sayfaları : Microsoft Word belgelerden oluşurken, Excel kitaplardan oluşur. Word programında sayfalar yukarında aşağıya doğru devam ediyordu. Ama Excel de yan yana eklenebilen çalışma sayfaları oluşturabiliyoruz. + işareti, yeni çalışma sayfası eklemeyi sağlar.
Gezinti Düğmeleri : Sayfalar arasında gezinmeyi sağlar.
Görünüm ve Yakınlaştırma Seçenekleri : 3 tane görünüm seçeneği var. Normal, Sayfa Düzeni ve Sayfa Sonu Önizleme şeklinde. Normal zaten programı açtığınızda standart kullandığınız görünümdür. Sayfa Düzeni görünümünü seçerseniz bir metin düzenleme programındaki sayfalar gibi görüntüleyerek düzenlediğiniz görünümdür. Sayfa Sonu Önizleme görünümü hazırladığınız sayfanın çıktısını almak isterseniz nasıl görüneceğini önizlediğiniz görünümdür.
Çalışma Sayfası Sütun, Satır ve Hücrelerden oluşur. Çalışma sayfasında Harflerle gösterilen dikey bölümlere SÜTUN , sayılarla gösterilen yatay bölümlere SATIR , satır ile sütunun birleştiği bölümlere ise HÜCRE denir.
Sütunlar harfler ile isimlendirilir A Sütunu , F Sütunu vb….
Satırlar sayılar ile isimlendirilir 1. Satır , 125. Satır vb..
Hücreler ise önce bulunduğu sütunun adını sonra ise satırın adını alır A1 Hücresi , D67 Hücresi vb…
Bu isimlendirmeler özellikle formül yazarak veriler ile işlemler yaparken önemlidir. Haydi hücre adlarıyla ilgili alıştırmamızı yaparak bu konuyu pekiştirelim.
Hücre Adı Etkinliği
Hesap Tablosu Uygulaması Genel Özellikler Etkinliği
Microsoft Excel programında veri girişi, veri düzenleme, hücre biçimlendirme, koşullu biçimlendirme gibi sık kullanılan özellikleri anlatan videoyu izleyelim.
Videoyu izlediğimize göre birkaç alıştırma yaparak konuyu pekiştirelim.
UYGULAMA 1.Excel uygulamasına giriş yapın. |
Microsoft Excel programında bir tabloyu nasıl hazırlarız? Basit ve hızlı bir şekilde öğrenelim mi?
UYGULAMA
|
Not: Derslerinizde Google E-Tabloları kullanacaksınız. Ders anlatımına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
NOT: Daha ayrıntılı bilgi için Microsoft Excel – Veri Giriş ve Düzenleme yazımızı inceleyebilirsiniz.
NOT: Sevgili meslektaşlarım bu dersin günlük planına Evraklar/Günlük Plan/ 6.Sınıf/13.Hafta kısmından ulaşabilirsiniz. Menüye gitmek için tıklayın.
Sınavda çıkarmış
cok ı ııııııııııı