Site icon BİLİŞİM NOTLARI

Microsoft Excel – Veri Giriş ve Düzenleme

Microsoft Excel – Veri Giriş ve Düzenleme

Merhabalar. Bu yazımızda sizlerle Microsoft Excel programında “Veri Giriş ve Düzenleme” işlemlerini nasıl yaparız konusuna değineceğiz.  Eğer Microsoft Excel ile ilgili fazla bilgiye sahip değilsen öncelikle ilk yazımıza göz atabilirsin.

Hadi önce Microsoft Excel Arayüzünü tanıyalım. Bunun için daha önceden hazırladığımız yazıya bakabilirsiniz. Microsoft-excel-2016-ara-yuzu-tanima/   linkine tıklayabilirsiniz.

 

Dosyayı Kaydetme 

Excel de çalışma yaparken aslında ilk ve sık sık yapman gereken Dosyanı kaydetmek olmalıdır. Herhangi bir arıza, elektrik kesintisi durumunda çalışmalarınızı son haliyle yeniden düzenleyebilmek için dosyanın sık sık kaydedilmesi iyi olacaktır. Diyelim ki kaydetmediniz bu durumda Excel’i yeniden başlattığınızda Dosya Kurtarma seçeneği açılabilir. Buradan da düzenlemekte olduğunuz dosyanıza ulaşabilirsiniz.

Peki Excel’de bir dosya nasıl kaydedilir? Aslında birçok programda dosya kaydetme işlemi aynı menü üzerinden yapılır. Dosya menüsü – Kaydet düğmesine tıklayarak Kaydet penceresine ulaşabilirsiniz. Kısayol tuşları ise Ctrl + S tuşlarıdır. Bu iki tuşa aynı anda basarak kaydetme işlemini yapabilirsiniz. 

Veri Girme  

Excel’de verileri hücrelerde tutarız. Hücreye bir veri yazmak istediğimiz de hücreye farenin sol tuşu ile bir kez tıklayıp yazmaya başlayabiliriz. ENTER tuşuna basarak onaylayabilir ve bir alt satırdaki hücreye geçebiliriz. 

Excel’de hücreler arasında bir sonraki hücreye geçerken TAB tuşunu kullanabiliriz ya da  hücreler arasında gezinme sırasında YÖN TUŞLARINI kullanırız. 

Verileri Düzenleme

  1. Yöntem: Veri girdiğimiz , düzenlemek istediğimiz hücre seçili iken içine çift tıklayabiliriz.
  2. Yöntem : Veri girdiğimiz , düzenlemek istediğimiz hücre seçili iken F2 tuşuna basabiliriz.
  3. Yöntem : Veri girdiğimiz , düzenlemek istediğimiz hücre seçili iken formül çubuğunda düzenleme yapabiliriz. 

Hücreleri Biçimlendirme İşlemleri

Giriş sekmesinde Yazı Tipi alanında yer alan düğmeleri kullanarak seçmiş olduğunuz hücre/hücreleri biçimlendirebilir, düzenleyebilirsiniz. 

Yazı tipi bölümünün sağ alt köşesinde yer alan ok simgesine tıklayarak ya da bir hücreye bir kere tıkladıktan sonra farenin sağ tuşuna tıklarsanız Hücreleri Biçimlendir penceresi açılır. Bu pencere de hücreleri biçimlendirme ile ilgili birçok seçenek yer alır.  Hadi biraz bu penceredeki seçenekleri inceleyelim.

Hücreleri Biçimlendir 

Excel çalışma sayfasında bir formül veya bir tablo hazırlarken yada bir hücre üzerinde işlem yaparken hücre biçimlendirme yaparak mevcut hücrede para simgesi, tarih, metin, sayısal, finans, saat, bilimsel, kesir, yüzde oranı veya isteğe göre hücreyi şekillendirebilirsiniz.

Hücreyi biçimlendirmek istediğiniz hücrede farenin sağ tuşuna basarak “Hücreleri Biçimlendir” düğmesine tıklayarak açabilirsiniz. Hücreleri biçimlendirme 6 sekmeden oluşuyor. 

 

 

 

Sayı Bölümü

İlk açılan bölümde hücreye girdiğiniz sayısal değerler üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Hücre de bulunan sayı; bir sayı değeri, para birimi, finansal bir değer, bir tarih, saat, yüzde oranı , kesir gibi bir değer olabilir.  Ayarlamalarını Sayı bölümünden yapabilirsiniz.

 

 


Hizalama Bölümü

Metin Hizalama ; hücre içine yazdığınız bir yazıyı, metini hücre içinde sağa, sola, yukarıya veya ortalama gibi hücrede nerede istediğiniz bir yöne alabilirsiniz.

Yönlendirme ; Burada ise yazıların yönünü  istediğiniz derecede çevirebilirsiniz.

Metin Denetimi ; Yazdığınız yazıları hücre içine sığdırma yapabilir veya birden fazla hücreyi tek hücre gibi birleştirme yapabilirsiniz.

 

 

Yazı Tipi

Bu bölümde hücrenin içinde bulunan yazı üzerinde düzenlemeler yapılmasını sağlar. 

 

 

 

 

 

Kenarlık 

Bu bölüm hücre kenarlarını belirlemeye yaramaktadır. Kenar stillerini, kenar boşluklarını bu alandan ayarlayabilir ve seçilen hücreye görsellik katabilirsiniz. 

 

 

 

 

Dolgu

Seçtiğiniz hücrenin, alanın veya tüm sayfanın arka plan rengi ve desenini değiştirebileceğimiz bölümdür. Gradyan tarzı dolgu efektleri de verebilirsiniz. 

 

 

 

Koruma 

Hücrelere kilitli ve koruma adımlarını buradan gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıda saydığım tüm özellikler hücre biçimlendirme penceresi içinden gerçekleştirebilir ve hücre, hücreleri kişileştirme , özelleştirme yaparak hücreleri biçimlendirmesini yapabilirsiniz.

 

 

 

Hadi bakalım şimdi sıra sizde !  Hangi hücrelerin birleştiğine dikkat etmeyi unutma;) 2. satırın yüksekliğini 40 ya da 50 yapabilirsin. Diyelim ki yaparken takıldın. O zaman aşağıda paylaşacağım videoyu izleyerek yardım alabilirsin. Videoyu beğenmeyi unutma :))

 

Bizi takip edin:
Exit mobile version
Araç çubuğuna atla