Zihin Haritası
Merhaba! Bu yazımızda sizlerle birlikte “Zihin Haritası” kavramı üzerinde duracağız. Yazının sonunda seçtiğimiz bir konu hakkında nasıl zihin haritaları oluşturulur bunu öğrenmiş olacağız. İlk olarak “Zihin haritası ne demek?” bunu açıklayarak dersimize başlayalım.
Zihin Haritası ; anahtar kelimeler , şemalar ,renkler ve şekiller kullanarak uygulanan bir not alma yöntemidir. Yazılılara çalışırken ya da sıfırdan bir konuyu öğrenirken işinize yarayacağını düşünüyorum.
İsterseniz zihin haritası kavramını biraz daha detaylı anlatayım. Zihin haritalama tekniğinde merkezde bir ana konu ya da soru olur. Mesela biz bu dersimizde Fen Bilimleri dersinde gördüğünüz Hücre konusunu ele alacağız. Zihin haritamızın merkezindeki kavram HÜCRE olacak. Merkezdeki konu ya da soru ile bağlantılı diğer konular bunun çevresinde yer alır. Bizde de HÜCRE ile ilgili kavramlar olan Hücre bölümleri , Hücre Çeşitleri , Hücre Gelişimi gibi yan konular yer alacak. İşte bu kavramları renkler , semboller ve kelimeler aracılığıyla düzenli bir şemaya dönüştürerek ZİHİN HARİTAMIZI oluşturacağız.
Zihin haritasını bilgisayardan oluşturmak için “Mind Map” web2.0 çevrimiçi aracını kullanacağız. “Mind Map” aracını kullanmak için www.mindomo.com adresine gidelim. Bu programı isterseniz indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ama biz bu yazımızda çevrimiçi olarak kullanacağız. Bunun için ilk olarak siteye giriş yapıyoruz. Kaydol ‘a tıklıyoruz.
Öğrenci kısmındaki SEÇ‘e tıklıyoruz.
Aşağıdaki resimdeki gibi gelen kayıt formunu dolduruyoruz. KAYDOL ‘a tıklıyoruz.
Evet siteye üye olduk aşağıdaki gibi uyarı gelmiş olması lazım. E-postanıza gidip MİNDOMO’dan gelen maildeki onaylama linkine tıklayarak hesabınızı aktive ediyoruz. Bundan sonra www.mindomo.com sitesine girdiğinizde üye olduğunuz için Oturumu Aç kısmına tıklayıp belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyorsunuz.
Açılan sayfada Zihin Haritası kısmından boş zihin haritası oluşturabilirsiniz. İsterseniz Şablonlar kısmından daha önce oluşturulmuş zihin haritanıza uygun şablonu seçerek kullanabilirsiniz.
Zihin haritası bölümden beğendiğimiz bir tanesi seçerek sıfırdan bir zihin haritası oluşturalım. Listeden beğendiğiniz bir yapıya tıklayınca yandaki gibi zihin haritanızın ana konusunu yazacağınız bir metin kutusu açılacaktır. Benim ana konum HÜCRE olduğu için buna hücre diye yazdım.
Eklediğimiz metin kutusu üzerindeyken faremizin sağ tuşuna tıklarsak aşağıdaki gibi bir menü açılır. Bu menüdeki bölümleri kullanarak alt konu başlığı ekleyebilir ,Kes-Kopyala işlemleri yapabilir , Metin kutumuzun şeklini , görünümünü değiştirebilir, yazı tipini , boyutunu , rengini değiştirebilir , metin kutumuza emojiler ekleyebiliriz.
Ana konumuzu ekledik ve bu metin kutusu üzerinde değişiklikler yaptık. Şimdi sıra bağlantılı konu başlıklarını eklemede. Ben 4 bağlantılı konu başlığı ( alt konu ) ekleyeceğim. Hücre çeşitleri , Hücre Bileşenleri , Organeller , Birleşerek Oluşur diye ….Bunun için Metin kutusunun alt kenarındaki mavi üçgenin üzerindeyken faremizin sol tuşuna basılı tutarak fareyi hareket ettiriyoruz. 2. resimde gördüğünüz gibi kırmızı bir kutu çıktı alt konu başlığını nereye koyacaksanız farenin sol tuşuna basmayı bırakmadan hareket ettiriyoruz. 4 alt konu başlığını böyle ekleyin.
4 alt konu başlığını eklediyseniz aşağıdaki resme benzeyen bir görünüm elde etmiş olacaksınız.
Şimdi sırada alt konulara ekleyeceklerimize geldi. Yine aynı yöntemle alt konularımızla bağlantılı diğer özellikleri ekliyoruz. Benimle aynı zihin haritasını oluşturacaksanız aşağıdaki resimdeki bölümleri zihin haritanıza ekleyiniz.
Bölümleri ekledik. Sıra geldi zihin haritamızı renklendirmeye…. İlk olarak yazı tipi , boyutu vb.. ayarları değiştirerek başlayalım. Bunun için değişiklik yapacağımızı metin kutusu üzerinde sağ tuşa tıklıyoruz çıkan menüden simgesine tıklıyoruz. Resimdeki açıklamalara göre değişiklikler yapabiliriz.
Metin kutusu üzerinde sağ tuşa tıklayınca çıkan menüden simgesini kullanarak aşağıdaki değişiklikleri yapabilirsiniz.
Metin kutusu üzerinde sağ tuşa tıklayınca çıkan menüden simgesini kullanarak aşağıdaki değişiklikleri yapabilirsiniz.
Değişiklikler yaparak zihin haritasını aşağıdaki gibi düzenledim.
Zihin haritasının boş bir yerinde sağ tuşa tıklayınca açılan menüden Map Background kısmını seçerek arkaplan renginizi değiştirebilirsiniz.
Evet zihin haritamızı bitirdik sıra geldi bunu nasıl kaydedip paylaşacağımıza. Mindomo zaten siz işlem yaparken otomatik olarak bunu sizin hesabınıza kaydediyor. Ama biriyle paylaşmak isterseniz ne yapacaksınız? Ekran sağ üst köşesindeki Share kısmına tıklıyoruz.
Açılan menüden Private map – only you can access tıklıyoruz.
Açılan pencereden ON-Anyone with the link can view seçiyoruz. SAVE tıklıyoruz.
Açılan pencereden aşağıdaki resimdeki bölüme tıklayıp Link View kısmını seçiyoruz. Ordan gelen linki kopyalayıp istediğimiz kişiyle paylaşabilir. Ya da çıktı alıp zihin haritamızı kağıda aktarabiliriz.
Hocam ben yaptım haritayı yarın sizinle dersimiz var ama ben size nasıl atıcam şimdi haritamı
https://www.mindomo.com/mindmap/vitaminler-98ef19c67d25421f98d92cc4ba1fc886